M kot masaža


Da pa bi spoznali, zakaj masažo sploh potrebujemo in kako nam pomaga pri zdravju, si bomo pogledali učinke masaže lokalno.

Masaža hrbta

Masaža:

  • izboljšuje krvni obtok;
  • sprošča mišice;
  • spodbuja prebavo;
  • krepi imunski sistem;
  • s stimulacijo limfnega sistema pospešuje izločanje odpadnih snovi;
  • izboljša počutje.

Vse našteto so učinki dobre masaže.

MASAŽA HRBTA

Masaža hrbta naj bo prvi korak pri masaži celotnega telesa, saj z njo pridobimo zaupanje masirane osebe ter jo sprostimo. Hrbtu posvetimo tudi največ časa in pozornosti. Tu se maser seznani z občutki telesa stranke, stranka pa se navadi na dotik maserja. Masaža hrbta na človeško telo učinkuje nadvse sproščujoče, saj blaži stres ter lajša bolečine. Po dobri hrbtni masaži se sprosti in dobi novo energijo celotno telo. Iz hrbtenice namreč izhajajo živci, ki so povezani z vsakim delom telesa in masaža z neposrednim učinkom nanje koristi celotnemu telesu. Tako lahko s počasnimi in ritmičnimi gibi živce pomirimo ali pa jih poživimo z živahnimi, hitrimi gibi.

MASAŽA VRATU IN RAMEN

Vratne mišice so potrebne naše pozornosti, saj ves čas delujejo, ker nosijo glavo in so zato pogosto toge in napete. Za bolečine v ramenih pa je kriva slaba drža telesa. Pri tem se prsne mišice skrajšajo in skrčijo, mišice zgornjega dela hrbtenice pa so prenapete. To ukrivlja hrbtenico in povzroči toge ter neprožne mišice vratu in ramenskega obroča. Masaža vratu in ramen pomaga predvsem raztezati in sproščati mišice, s čimer olajša bolečine v zgornjem delu hrbta.

MASAŽA NOG

Nameni masaže nog so različni. Aktivni ljudje uporabljajo masažo nog za ogrevanje pred športno aktivnostjo ali pa po njej, da se znebijo napetosti ali krčev v mišicah. Globoka, čvrsta masaža velikih mišic pomaga tudi pri odpravljanju utrujenosti. Z masažo nog namreč poživimo krvni obtok, s tem pošljemo v noge kri in hranilne snovi ter preprečimo nastanek krčnih žil. Težave v nogah, predvsem v zgornjem delu nog, pa lahko tudi povzročajo ali poostrijo bolečine v hrbtu.

MASAŽA STOPAL

Živčni končiči v stopalih, še posebej na podplatih, so refleksno povezani z vsem telesom. Zato pri masaži stopal učinkujemo na celo telo, ne le na sama stopala. Pravo skladišče napetosti pa je tudi gleženj, ki preprečuje neoviran pretok energije med nogo in stopalom. Masaža ne povečuje le prožnosti in ne lajša le pretoka energije, ampak odpravi tudi morebitno zastajanje tekočine.

MASAŽA ROK IN DLANI

Vsi smo vajeni dotikov z rokami, zato lahko z masažo rok prav hitro navadimo ljudi na masažo, čeprav jo odklanjajo. Masaža rok in dlani je čudovito, osvobajajoče in sproščujoče doživetje, še zlasti za tiste, ki so nagnjeni k prikrivanju svojih čustev in občutij. Poleg sprostitvenih učinkov lahko s pomočjo krem ali olj navlažimo kožo ter jo poživimo in pripomoremo k boljši prekrvavitvi ter ohranimo roke mehke in gladke. Ker so roke podaljšek ramenskega obroča, ta pa je povezan z vratom, lahko napetost v rokah povzroči glavobol, bolečine v vratu in ramenih ter utrujene dlani. S pomočjo masaže se roke in ramena sprostijo, masaža pa prinaša olajšanje tudi številnih drugih težav. Tudi dlani ne uvrščamo med zelo napeta območja, ker pa jih uporabljamo pravzaprav pri vsakem delu, ni čudno da so včasih napeta in utrujena. Zato je tudi masaža dlani zelo sproščujoča, saj so, podobno kot stopala, refleksno povezana s celotnim telesom. Posebno pozornost pa moramo dati tudi sklepom, saj kot vsi ostali sklepi omogočajo roki izjemno gibljivost.

MASAŽA OBRAZA IN GLAVE

Masaža obraza lahko ublaži ali odpravi tesnobo, glavobol in izčrpanost. Je zelo preprost način za odpravljanje skrbi in napetosti, pa čeprav za kratek čas. Poleg tega pa koristi tudi videzu, saj polepša in pomladi. Ker izboljšuje krvni obtok, dobi polt zdrav in sijoč videz.

Naj masaža prinese glavi in telesu lahkotnost in svežino vetra v toplih poletnih dneh. Prisrčno vabljeni!