Plosko stopalo (Platfus)


Preventiva je prva in najpomembnejša stvar, s katero se lahko izognemo tegobam pri stopalu.

Refleksnoconska masaža stopal

Piše: Alja Turnšek

Med preventivne metode za ohranjanje kondicije stopal uvrščamo: preventivne vaje (krepilne in raztezne), masažo stopal, uporabo primerne obutve in izbor primerne podlage za treninge.

Kako skrbimo za stopala?

  1. Potrebno je opazovati in ugotoviti možna anatomska odstopanja in omogočiti njihovo popravilo.
  2. Ko se sindromi pojavijo, je potrebno čimprej začeti z zdravljenjem oziroma rehabilitacijo. Osnova za trden korak je izvajanje krepilnih in pasivnih razteznih vaj.
  3. Veliko pozornosti je potrebno nameniti pravilni izvedbi vaj in njihovi pravilni uporabi.
  4. Doslednost izvajanja vaj za stopala lahko povsem odpravi bolečino ampak potrebno je ugotoviti in odpraviti vzrok poškodbe, da se ne pojavi ponovno.

Telovadba za stopala:

  • hoja po zunanjem robu stopala,
  • pobiranje predmetov z pomočjo nožnih prstov (pobiranje brisače),
  • vstajanje iz turškega položaja brez pomoči rok,
  • hoja po prstih,
  • bosa hoja ter
  • skoki in poskoki.

Vse te vaje pomagajo pri krepitvi stopalnega loka. Gre predvsem za krepitev mišic, gibljivost vezi, vzpostavljanje elastičnosti, spodbujanje krvnega obtoka (hitrejše izločanje strupenih snovi).

Masaža stopal

Dobra preventiva pri ohranjanju zdravih stopal je tudi masaža stopal ali refleksoterapija. Ta ima preko živčnih poti vpliv na celotno telo. Preko fascije (vezivnega tkiva), ki med seboj povezuje mišice celotne zadnje linije telesa pa ima ogromen vpliv tudi na naš hrbet. Zato lahko že s pravilno masažo stopal (sproščanjem mišic in fascije podplata) in z raztezanjem teh mišic dosežemo zmanjšanje bolečin v hrbtenici.