Big Foot sprostitev


Pred kratkim me je obiskala stranka, ki se je naročila na 30-minutno masažo telesa in želela, da ji zmasiram izključno samo stopala.

Masaža stopal

 

Piše: Simona Šubic

Najbolj jo je skrbelo širjenje bolečine na predel Ahilove tetive. Stranka veliko teče. Povedala je, da je čutila močne bolečine in da ima po masaži stopal občutek, da polovico teže, ki jo na svojih nogah čuti prej, odloži v salonu.

ZAKAJ STOPALA TAKO TRPIJO

Stopala nosijo težo našega celega telesa. Način naše hoje/teka (ali stopamo ''na lahko'' ali ''s težko nogo'') je en dejavnik za utrujenost. Čeprav neprestano hodimo po stopalih in je tu koža precej debele plasti, so stopala zelo občutljiv in zato zelo odziven del telesa. Spomnite se samo, kako žgečkljivi smo na tem delu telesa. Stopala odražajo trenutno stanje našega organizma.

OBILO REFLEKSNIH CON

So zelo občutljiv del telesa zaradi obilo živčnih končičev in refleksnih (odzivnih) con, ki predstavljajo organe našega telesa. S tem ko jih masiramo, stimuliramo delovanje naših notranjih organov.

TRIGGER TOČKE NA STOPALIH

Tudi na stopalih imamo t.i. ''trigger'' točke ali zastoje energije, ki se kažejo kot zvišan tonus ali drobne bunkice na določenih predelih. Med masažo teh točk običajno čutimo blago bolečino, ob koncu pa prijetno sprostitev, ki se širi naprej po telesu.

VNETJE AHILOVE TETIVE

Masažo stopal vedno nadaljujem po predelu Ahilove tetive in naprej po spodnjem delu meč. Pri stranki sem tokrat občutila zadebeljen predel Ahilove tetive kot posledica ponavljajočih se (pre)obremenitev. Obremenitev teh vezi je precej manjša v primeru, ko so kite, mišice meč in zadnje strani stegen dovolj raztegljive. To lahko dosežemo z rednim raztezanjem in masažo. Kot sem pisala že v prejšnjih blogih, telo deluje zelo povezano – vkolikor imamo (še toliko bolj, če smo tekači začetniki) šibke mišice meč, se le-te še hitreje zakrčijo, s tem povečujejo obremenitev Ahilove tetive in rezultat tega je zelo kmalu lahko bolečina.

NASVET

Vaje za krepitev mišic, raztezanje in masaža. Masaža vedno poskrbi za hitrejšo regeneracijo in tako je tudi napredek hitrejši, saj skrbite za sprotno odpravljanje zakrčenosti mišic. Ali povedano drugače: izognete se bolečinam, ki jih prinaša dolgotrajna obremenitev in zakrčenost mišic.

 MASAŽA STOPAL KORISTI

Masaža stopal učinkovito izbojša prekrvavitev telesa in spodbuja limfni sistem. Je predvsem odlična preventivna metoda, s katero spodbudimo telo, da se ''očisti'' odpadnih snovi iz telesa.

MNENJE STRANKE

Za spodbudo pri odločitvi, naj vam za konec zapišem še besede stranke: Masaža stopal je osvežujoča kot dobro očiščeno in prezračeno stanovanje.

MOJ PRISTOP

Preden začnem masirati, vsako stranko vprašam, če in kje čuti kakšne bolečine, zakrčenost, da se bolj posvetiva tistim predelom telesa. Običajno je to hrbet. Bolj specifično vratno-ramenski del in ledveni predel. Povem tudi, da za večji učinek priporočam vsaj 60-minutno masažo, saj mišice po cca. 20 minutnem gladenju in gnetenju šele dobro ogrejem in takrat tudi pričnem z odpravljanjem težave.