Jezik dotika: intervju z Aljo


Alja je maserka in terapevtka v masažnem salonu telo.si 

Alja, maserka

Piše: uredništvo telo.si

V tokratnem intervjuju se pogovarjamo z Aljo, ki se navdušuje nad raziskovanjem delovanja človeškega telesa, prehrane in gibanja. Kot študentka fizioterapije in maserka se vsakodnevno srečuje z neštetimi dotiki. Zanimalo nas je, kaj ji pomeni dotik in kako o njem razmišlja kot maserka.


Alja, kot maserka si pravzaprav strokovnjakinja za dotik. Kakšno vlogo igra dotik pri tvojem delu?

Postati strokovnjak za dotik je cilj vsakega maserja. Razumevanje njegovih zakonitosti, lastnosti in učinkov je zelo pomembno, saj se skozi dotik pravzaprav pogovarjamo s telesom in tako kot v vsaki komunikaciji sprejemamo in oddajamo dražljaje. Razumeti jezik dotika je tako glavni del mojega poklica.

Ali obstaja kaj takega kot je zgodovina dotika? Je kdo to raziskoval?

Zgodovinski viri kažejo na dolgo tradicijo zdravljenja z dotikom in rokami, ki je bilo značilno pravzaprav za vse stare civilizacije. Najstarejši primeri segajo v čas starih Egipčanov, o čemer pričajo grobnice s piktogrami v podobah masaž. Stari Grki in Rimljani so masažo razumeli kot skrb za splošno zdravje in počutje. Azijska ljudstva imajo prav tako dolgo in bogato tradicijo zdravilstva in zdravljenja z rokami. Na Japonskem, na primer, poznajo shiatsu in reiki terapijo, ki izvirata iz tradicionalne kitajske medicine in temeljita na zdravljenju s polaganjem rok. Tradicionalna kitajska medicina je razvila akupresuro kot metodo zdravljenja s pritiskom, ki stimulira telesne samozdravilne sposobnosti; podobna metoda, imenovana marmapunktura, pa je značilna za tradicionalno indijsko medicino.

Kako strokovna literatura obravnava dotik, kaj znanstveniki pravijo o njem?

Strokovna literatura razkriva, da so roke, še posebej dlani, poleg jezika in ust med najbolj oživčenimi deli našega telesa, in potrjuje, da dotik dveh rok sproža občutke ugodja in varnosti. Pri tem se sprošča hormon oksitocin, znan tudi kot hormon socialne navezanosti, ki nam daje občutek varnosti in povezanosti ter zmanjšuje občutek bolečine. Sproščanje tega hormona povzroči znižanje krvnega tlaka, spodbudi prebavo in izboljša delovanje imunskega sistema. Zmanjša se tudi izločanje stresnih hormonov in poveča prekrvavljenost telesa. Še več, dotik nam daje tudi energijo. Zanimivo je namreč, da se, kot pravijo v kitajski medicini, na konicah prstov kopiči največji energijski pretok, saj se tam zaključuje kar nekaj meridianov.

Kakšni so učinki dotika, kako deluje?

Dotik na naše telo nima le fiziološkega učinka, ki je posledica stimulacije hormona oksitocina, temveč vpliva tudi na naše energetsko telo. Tradicionalna kitajska in indijska medicina učita, da se energije po našem telesu pretakajo po tisočih energetskih vozliščih imenovanih meridiani oziroma nadiji. Z dotikom posledično vplivamo tako na ravnovesje energetskega stanja kot tudi na fiziološke procese v telesu.

Ali lahko dotik škodi?

Naše misli so vibracije in imajo močan vpliv ne samo na nas, temveč tudi na ljudi v naši okolici. Kadar se človeka dotaknemo, se pri tem zgodi izmenjava energij. Zato je naše čustveno in energijsko stanje zelo pomembno, saj vpliva na naše razpoloženje in odnos do zunanjega sveta. Tako, na primer, masaž ne bi smeli izvajati, kadar smo izčrpani ali pa razdraženi. Prav tako je pomembno, da do masiranca ne gojimo negativnih čustev ali misli, ker z dotiki prenašamo svoje energije in lahko negativno vplivamo na izid masažnega tretmaja. Zato je zelo pomebno, da maserji zavestno skrbimo tudi za naše dobro počutje in razpoloženje. 

Ali obstajajo različne vrste dotikov?

Seveda! Maserji se sicer med delom najpogosteje srečujemo s fizičnimi dotiki, vendar vsi ljudje poznamo dotike, ki se zgodijo onkraj fizikalnih meja. Gotovo se vas je v življenju že kdo dotaknil z besedami, mislimi ali pa pogledom. Sama takim dotikom pravim “dotiki duše”, ki so redki, a imajo moč, ki lahko spreminja naše usode in življenja. 

Kakšen dotik, kateri oziroma čigav pa je tebi najljubši?

Moj najljubši dotik je “dotik duše”, ko nekoga začutiš brez dotika in mu dovoliš, da spremeni tok življenja in ga včasih postavi tudi na glavo. [Se nasmehne.]  Lahko sem nam zgodijo ob branju poezije, ko se nas pesnik dotika skozi igro besed, ali pa na avtobusni postaji, ko v dežju pod dežnik povabimo popolnega neznanca. Verjamem, da takšni dotiki osmišljajo naša življenja in jih polnijo z barvami neštetih odtenkov.

Veseli nas, da je naša maserska ekipa tako raznolika in da lahko vsak maser izrazi del svoje osebnosti tudi skozi delo. Preberite več o govorici Aljinega dotika, ali pa ga kar preizkusite - preverite proste termine in se naročite na masažo.