Kultura masaže skozi moje oči


Ko opravljaš svoj poklic z dušo.

Peter Borštnar, maser in lastnik telo.si

Piše: Peter Borštnar

Masiranja se lahko priučiš zelo hitro, sploh če si kot oseba motorično spreten/a. Klasična masaža je ena izmed tistih, ki se danes ponuja praktično že na vsakem koraku, kar nakazuje, da se kultura masaže prebuja v pravo smer. Nadgradnja masaže pa je tisti del masiranja, ki je malo bolj zahteven in dolgotrajen.

ŽELJE

Želim si, da bi poklic maserja postavili kot podporo in preventivo za kvalitetnejše življenje. Za moje pojme maser ni nekdo, ki opravlja "študentsko delo" zgolj zato, ker je to njegov edini vir zaslužka in vmesna postaja v poklicni poti. Morda sem pred dvajsetimi leti tudi sam tako razmišljal, ampak danes sem kot maser ponosen, da sem ostal v tem poklicu. Tako lahko stojim ob strani marsikomu, študentu ali že bolj izkušenemu maserju, ki išče pomoč in nasvet. Ni lepšega občutka kot to, da se ljudje obrnejo nate ko te potrebujejo in nato od tebe odhajajo z zadovoljstvom.

SO-DELOVANJE

Nekaj je takih maserjev, ki smo jim bili v masažnem klubu telo.si skozi vsa leta odskočna deska v svet masažnih terapij. Omenjeni posamezniki so danes strokovnjaki na svojih področjih. Občutek, da sem pripomogel k njihovem uspehu je nepopisno lep občutek. Zakaj pa pravzaprav pripovedujem to? Zato, ker šele ko se zaveš svojega trenutnega znanja in imaš željo po napredovanju v znanju si lahko priznaš da določenim situacijam še vedno nisi kos. Ko naletiš na problem, ki ni ravno s tvojega področja je pametno, da za nasvet vprašaš nekoga, ki ima na tem področju več izkušenj kot ti. Zgodi se, da te kolegi v znanju prerastejo.. Mogoče so na določenem področju bolj zagnani in željni napredovanja.. Ampak v vsakem primeru je lepo, da imaš v poklicu ljudi na katere se lahko zaneseš in z njimi sodeluješ.

ODGOVORNOST DO KLIENTOV

Odgovornosti in svojih mej se moramo maserji zavedati, saj je naš cilj da klientu s svojim delom koristimo in hkrati ne posegamo v zdravljenje, ampak se dotikamo le meje za dobro počutje. S svojim delom pa lahko vsekakor opozorimo na spremembe, ki smo jih zaznali med masažo in klientom svetujemo, naj se obrnejo po nasvet k strokovnjaku.

ZNANJE

Kultura masaže je pomembna ravno zaradi znanja in s tem je povezan staž maserja s kontinuitetnim pristopom do telesa. Z masažo lahko preprečimo marsikatero bolečino, ki nastane zaradi preobremenitve telesa. Kot ljudje pa smo žal tako naravnani, da najprej poskrbimo za okolico in šele nato zase. V tej fazi nastopimo maserji, ki delujemo preventivno in smo vam na voljo ob preobremenjenosti.

NASVET MLADIM MASERJEM

Mladim maserjem kot prvo svetujem skrb zase in za svoje telo, znanje čim več različnih masažnih tehnik, veliko vztrajnosti, vsaj tri leta intenzivnega masiranja, zvedavosti in sprotnega izpopolnjevanja. Začetek masažne poti bo na tak način mogoče malo težak, ampak kakorkoli pogledamo noben začetek ni lahek.

PRIZNANJE SAMEMU SEBI

Naj še enkrat omenim, da sem zelo vesel, da sem 'zgolj' in 'samo' maser.. Sam sem imel željo, da bi postal fizioterapevt, ampak ker nisem bil preveč priden v šoli nisem prišel do tega poklica. Po eni strani sem za to hvaležen. V našem poklicu se ukvarjamo z zdravimi, vendar izgorelimi ljudmi. V večini z njimi ni nič narobe, so pa kljub temu brez energije.. Naša naloga je, da uporabimo veliko svoje energije, znanja, vztrajnosti in masažnih izkušenj, da lahko osebi ponudimo celovito podporo.