Masaža teles s posebnimi potrebami


Ste kdaj razmišljali komu vse naj bi bila masaža namenjena? In komu se masažo pravzaprav odsvetuje?

Nika Gombač, maserka

Piše: Nika Gombač

V NEKAKTERIH PRIMERIH MASAŽO ODSVETUJEMO

Masaža v današnjih časih ni luksuz ali privilegij, temveč del higiene telesa in preventive vsakega posameznika. Obstaja nekaj kontraindikacij, ko se ljudem odsvetuje masažo. To so vnetja (kosti, sklepov, kože in podkožja ter mišic), kožna obolenja, sveže in odprte rane, povišana telesna temperatura, itd.

INVALIDNOST IN MASAŽA

Kaj pa invalidnost, je tudi to kontraindikacija za masažo? Po definiciji iz SSKJ je invalid kdor je zaradi prirojene telesne napake, posledic bolezni, poškodbe nesposoben ali le delno sposoben za delo. Osebe, ki so tako ali drugače priklenjene na invalidski voziček skoraj ves del dneva presedijo. Sedeča drža pa zelo slabo vpliva na zdravje hrbtenice, saj jo obremeni za 75% bolj kot pokončna in kar 7-krat bolj kot ležeča telesna drža. Invalidi so v invalidskem vozičku vsak dan in to večji del dneva, torej večino časa sedijo.

PARAPLEGIKI

Pri paraplegikih in tetraplegikih npr. celodnevno sedenje na invalidskem vozičku in ohromelost telesa ob okvari hrbtenjače povzročata številne težave in nevšečnosti. Te težave pa jim onemogočajo kakovostno življenje. Zakaj torej nebi masaže obiskovali tudi invalidi (npr. para in tetraplegiki), ki so prisiljeni biti v istem položaju praktično ves dan?

PREVENTIVA

Ljudje, ki svoje delo opravljajo v sedečem položaju ravno tako veliko časa presedijo. Veliko jih obiskuje masažo iz preventivnih razlogov, nekateri pa takrat, ko se pojavijo bolečine, ki jih večkrat tudi ovirajo pri delu. Te se s starostjo le še stopnjujejo.

SKRB ZA FIZIČNO ZDRAVJE

Masaža je del skrbi za fizično zdravje. Predvsem zaradi drže in sedečega načina življenja pa je masaža za invalidne osebe izjemno pomembna – kot preventiva, sprostitev ali regeneracija.