Mišični krči


Krči v mišicah se najpogosteje pojavijo na mečih in stopalih.

Mišični krči v vratu, masaža vratu

Piše: Peter Borštnar

Zgodi se nenadoma in pogosto ob najbolj neprimernem času! Čeprav se vaši sodelavci morda potihem muzajo, ko šepate po pisarni in se grabite za gleženj, vam najbrž ni do smeha, saj so lahko bolečine, ki spremljajo krč, zelo hude.

 NAJPOGOSTEJŠI VZROKI

  • Prisilni položaj: Krče sprožijo različni dejavniki. Lahko jim botrujejo, ponavljajoči se športni napori, dehidracija in preutrujenost oziroma predolgo vztrajanje v prisilnem položaju, kar seveda poznamo vsi, ki moramo pri svojem delu veliko sedeti. Mišica se utrudi in odzove s silovitim krčenjem. Če obremenjujete samo določene skupine mišic pri vedno istih opravilih, denimo zlaganju posode v pomivalni stroj, se lahko pojavijo krči v vratu, ramenih in hrbtu.
  • Intenzivna vadba: Tudi preveč intenzivna vadba, kronične bolečine v vratu ali hrbtu, menstrualne bolečine in še cela vrsta drugih stanj lahko sprožijo nadležno krčenje mišic. To včasih izzveni v nekaj minutah, včasih pa napetost in bolečina vztrajata več dni.

TRDOVRATNI MIŠIČNI KRČI V VRATU

Mišični krči lahko trajajo nekaj minut do četrt ure ali pa tudi dlje. Radi se tudi ponavljajo. Če vam krči grenijo vsakdanjik, vam masaža po meri lahko prinese olajšanje. Svojemu maserju natančno opišite, kje in kdaj se je pojavil krč, da bo lažje presodil, s kakšno tehniko sprostiti otrdele mišice.

ZAKAJ MASAŽA POMAGA

Klasična masaža globokih tkiv obsega gnetenje mišic s prsti, členki, dlanmi ali komolci, spodbuja odplakovanje toksinov in prekrvavitev tkiva ter s tem boljšo oskrbo s kisikom ter hranljivimi snovmi, ki omogočajo regeneracijo mišic in živcev. Prizadeto območje bo manj boleče, oteklina se bo zmanjšala, gibljivost pa izboljšala.

KAKO SI POMAGATE SAMI

Naslednjič, ko vas zgrabi krč, prizadeto območje najprej rahlo raztegnite, potem pa pohitite na masažo. Vaše utrujene mišice vam bodo hvaležne.