Onsen - japonski welnes


Nega telesa in duha v termalnih vrelcih na Japonskem

Opice in onsen

Piše: uredništvo telo.si

Si lahko predstavljate življenje brez vode? Na Zemlji se nahaja v različnih oblikah in ima poleg vloge v naravi tudi pomembno družbeno in kulturno funkcijo. Poleti na primer, ko ozračje postane pregreto, osvežitev poiščemo ob rečnim izvirih ali na morski obali, pozimi pa nas sneg vabi na zasnežene strmine. Voda torej posredno vpliva tudi na to, kako ljudje preživljamo svoj prosti čas.

Termalna voda na Japonskem

Japonski otoki ležijo na vulkanskem področju, ki je bogato s številnimi geotermalni izviri. Japonsko ime za izvir naravne termalne vode je onsen, njihova uporaba pa sega vsaj 3000 let v preteklost. Legenda pravi, da naj bi zdravilne lastnosti onsna odkril budistični menih, ki je opazoval skupino ranjenih živali, ko so se namakale v toplem izviru. Ko so živali naravno kopel zapustile, so bile njihove rane zaceljene.

Zdravljenje telesa in duha

Onsen je bil tradicionalno razumljen kot zdravilišče, v katerem so se ljudje zadrževali tudi po več tednov in s pomočjo kopeli poleg telesnega dosegli tudi spiritualno očiščenje. V preteklosti so bili onsni rezervirani za samuraje, duhovnike in okoliško prebivalstvo, danes pa so japonske termalne kopeli široko dostopne in predstavljajo pomemben del kulturne dediščine.

Čajnik

Navodila za uporabo

Onsni so lahko samostojna kopališča, kot recimo terme, ali pa so del ponudbe v tradicionalnih japonskih hotelih - ryokanih, kjer so v preteklosti samuraji, popotniki, romarji in trgovci na svojih potovanjih iskali zavetje in sprostitev. Kopališča so lahko pokrita, zelo priljubljena pa so tudi tista na prostem, saj zaradi tople vode tudi mrzle zimske temperature niso ovira za kopalce.

Ob obisku onsna še danes veljajo posebna pravila, ki jih mora obiskovalec striktno upoštevati. Onsen ima običajno ločene prostore za moške in ženske, kar je treba strogo spoštovati. Po vstopu je v predprostoru treba odložiti čevlje in se preobuti v natikače. V garderobnem prostoru se kopalec sleče do golega in vstopi v umivalnico, v katero sme vzeti le majhno brisačko, s katero se dobro umije in zdrgne. Šele zatem sme vstopiti v zdravilen termalni bazen, v katerem je temperatura vode med 40°C in 42°C.

Med namakanjem kopalci včasih tiho klepetajo, ne zganjajo pa trušča in so zelo pozorni, da ne motijo ostalih. Dve stvari sta v kopeli strogo prepovedani: to sta namakanje las in namakanje brisačke v kopalno vodo, saj oboje velja za zelo nehigienično.

Učinek kopeli

Termalni bazeni se med seboj razlikujejo po lastnostih vode, ki imajo različne kemijske lastnosti; voda je lahko kisla, bazična, vsebuje žveplo, železo ali naravne minerale. Kisla voda na primer pomaga proti kožnim boleznim, medtem ko voda, ki vsebuje žveplo, pomaga proti srčno-žilnim boleznim in bronhitisu.

Sento in ofuro

Za Japonsko pa so značilne tudi javne kopalnice- sento, ki se od onsna razlikujejo po tem, da voda v kopelih ni termalnega izvora. Tudi sento ima večstoletno tradicijo in igra pomembno družbeno vlogo. Danes, ko ima skoraj vsako japonsko stanovanje kopalno kad - ofuro, število javnih kopališč upada. A kljub temu sento še vedno predstavlja prostor, kamor se Japonci umaknejo od mestnega vrveža, se osvobodijo stresa in si privoščijo sprostitev.

Jezero in sončni zahod

Za namakanje v kopeli pa se nam ni potrebno podati na daljno Japonsko. Vročo kopel si lahko privoščimo kar doma in se razvajamo v mešanici naravne soli in eteričnih olj. V salonu telo.si imamo bogato ponudbo eteričnih olj, sodelavka Lidija pa vam bo ob vašem obisku z veseljem svetovala in pomagala izbrati eterično olje, ki bo za vas najbolj primerno.