Vloga in pomen izobraževanja


Učimo se vse življenje.

Alja Turnšek, maserka

Piše: Alja Turnšek

Kdor več zna, več velja, pravijo. To še posebej drži za poklic maserja in terapevta, saj visoka usposobljenost maserjev ne prinaša le boljših rezultatov, temveč daje našemu delu tudi večjo verodostojnost, ki jo moramo izražati v odnosu do klienta. Zelo je namreč pomembno, da ima stranka občutek varnosti in lahko zaupa v delo maserja. Na prav vsako vprašanje seveda vedno ne znamo odgovoriti, je pa pomembno, da področje svojega dela zelo dobro poznamo.

Temeljna znanja

Strokovno znanje je ključ do razumevanja procesov, ki potekajo v telesu in vplivajo na naše počutje in fizično stanje. Zakaj na primer izbrati eterično olje, ki povečuje prekrvavljenost tkiv, kadar izvajamo masažo po teku na maratonu, ali pa stranki, ki teži za bolečinami v hrbtenici, predlagati vaje za krepitev hrbtnih mišic, je odraz poznavanja delovanja telesa ter razumevanja vzrokov in posledic. Prav tako so za delo na področju masažne terapije pomembna znanja z interdisciplinarnih področij, kar maserjem omogoča, da lahko stranko obravnavamo bolj celostno.

Sodelovanje

Nič manj pa niso pomembna praktična znanja, ki jih je nujno ves čas dopolnjevati in nadgrajevati. Spretnosti in veščine izkušenejših maserjev so neprecenljive, zato je dobro delati s sodelavci z različnimi znanji, s čimer se medsebojno dopolnjujemo in strokovno rastemo. Meni, na primer, je v pomoč redna izmenjava izkušenj s sošolci in sodelavci. Tako lahko zbrane nasvete in predloge nemudoma vključim v svoje vsakodnevno delo. Veliko sem se seveda naučila tudi v času študija in na obiskih strokovnih seminarjev, ki so mi v veliko pomoč predvsem zaradi mentorskih programov, ki omogočajo neposreden nadzor nad delom in hiter napredek.

Poslušajmo svoje telo

K odličnosti maserjev pa pomembno prispevata tudi velika mera samokritičnosti in analiza svojega dela. Včasih nastopijo dnevi, ko se ne počutimo najbolje, smo utrujeni ali izčrpani zaradi napornega delavnika. Takrat lahko naše razpoloženje bistveno vpliva na rezultate masažnega tretmaja, zato je pomembno, da zmoremo prepoznati nihanja v našem razpoloženju in ugotovimo, kdaj delamo bolj dosledno in zavzeto. Tako lahko svoje delo bolje načrtujemo in izboljšamo rezultate. Vse to so veščine, ki se jih pogosto ne naučimo na fakultetah, a zato niso nič manj pomembne.

Svoje delo imam neizmerno rada in v njem uživam. Verjamem, da se človek uči vse življenje in v svojem poklicu učenje razumem tudi kot zavezo svojim strankam. Nič ni lepšega, ko lahko nekomu pomagam, ali pa mu postrežem z nasvetom ter tako prispevam k boljšemu počutju in zdravju, zato me bosta radovednost in vedoželjnost spremljali na vsakem koraku.