Stopala


Stopala so naš edini mehanski stik s tlemi.

Masaža stopal

Točneje, so bila. Tekom napredka naše civilizacije smo jih zaščitili s tehnološko dovršenimi obuvali, ki nam večji del dneva onemogočajo, da bi v polni meri uporabljali to »inženirsko čudo narave«, kakor je človeško stopalo poimenoval Leonardo DaVinci. Še posebej to velja za zimski čas, ko si obujemo gojzarje, škornje, pancarje in ostale težkokategornike.

VZROKI ZA NASTANEK TEŽAV

Če temu dodamo še vsaj osem ur dnevnega sedenja, hoje po večinoma ravnih tleh, pomanjkanje raznolike gibalne dejavnosti, kronična vnetna stanja zaradi življenjskih bremen in neprimerne prehrane, se prej ali slej soočimo z neravnovesjem, ki vodi v težave. V kolikor vas težijo ploska stopala, krči v stopalnem loku, otrdele in boleče mišice meč, bolečine v zadnjih stegenskih mišicah, hrbtu, vratu, glavoboli, ... si lahko pomagate s spodaj opisano vajo za sproščanje stopalnega loka. Čeprav z njo obdelamo le stopala, posredno podaljšamo in sprostimo cel zadnji del telesa.

VAJA

  • Stopite v širino bokov in naredite predklon. Kolena naj ostanejo iztegnjena;
  • Preverite, s katero izmed rok lahko sežete nižje;
  • Pod stopalo na strani »krajše« roke si položite žogico za golf ali drugo trdo žogico podobne velikosti. V stoječem položaju in v rahlem predklonu počasi in temeljito povaljajte žogico od prstov proti peti. Če začutite, da je katera izmed točk bolj boleča, se na njej zadržite nekaj sekund dlje. Stopalo masirajte vsaj minuto. Nato zopet naredite predklon in preverite, če sta roki kaj bolj izenačeni. Zmasirajte še drugo stopalo;
  • Po končani samomasaži zopet naredite predklon in preverite, če lahko sežete nižje in če sta L in D stran telesa podobno napeti.

Opozorilo: V kolikor imate akutne poškodbe hrbtenice, vajo izvajajte izravnano ali sede.