Regeneracija telesa z masažo


Z masažo dosežemo hitrejšo regeneracijo in boljše počutje.

Masaža hrbta

Piše: Eva Lenart

Razlogi, ki nas privedejo v stanje, ko naše telo potrebuje regeneracijo in počitek, so mnogi. Aktivni športniki zaradi intenzivnih in napornih treningov občutijo utrujenost, ki vpliva na njihove rezultate, motivacijo in splošno počutje. Šprotniki pa niso edini, ki svoja telesa potiskajo do skrajnosti, saj tudi s prekomernim in stresnim delom telo utrujamo in ga v skrajnem primeru privedemo celo do izgorelosti.

Izčrpanost

Naporna obdobja v službi, ki zajedajo naš prosti čas in čas namenjen počitku, lahko vodijo v kronično utrujenost, ki se kaže v upadu psiholoških, fizičnih ter čustvenih sposobnostih. Ker telesu ne namenimo dovolj časa za regeneracijo in počitek, vplivamo na fiziološke procese in hormonska ravnovesja. Tipični simptomi se kažejo v utrujenosti, bolečinah v mišicah, motnjah spanja in težavah s prebavo. Pogosto smo bolj razdražljivi ter se slabše prilagajamo in odzivamo na spremembe in dražljaje iz okolice.

Utrujenost pa ni le problem, ki pesti ljudi z veliko dela. Dolge in naporne priprave športnikov brez dovolj odmerjenega počitka so lahko enako tvegane za zdravje. Če na primer med pripravami na maraton ne uživamo kvalitetne hrane, ne skrbimo za ustrezno hidracijo in odmerjamo premalo časa za počitek, telesu povzročamo stres, ki vodi v utrujenost, bolečine v mišicah in posledično slabše tekaške rezultate.

Masaža hrbta

Vloga masaže pri regeneraciji telesa

Regeneracija je proces, ko se telo ponovno vrne v normalno stanje. Regeneracijo moramo telesu pravzaprav dovoliti, za to pa moramo znati telesu tudi prisluhniti. Masaža je ena najstarejših zdravilnih metod in sodi med najpomembnejše regeneracijske tehnike. Najpogostejša je klasična ozrioma švedska masaža, za katero so značilne tehnike gnetenja, gladenja, trenja in udarjanja.

Z masažo spodbudimo fiziološke procese, ki so ključni za uspešno regeneracijo. Regeneracija tkiv je v veliki meri odvisna od njihove prekrvavljenosti, ravno z masažo pa dosežemo večji pretok krvi, ki metabolne produkte hitreje izloči iz telesa. Kadar se na primer po dolgem času odpravimo v hribe ali na daljši sprehod, lahko naslednji dan doživimo zakasnelo mišično bolečino ali "musklfiber", ki se pojavi zaradi poškodbe mišičnih tkiv. Z masažo bomo regeneracijo pospešili in telo pripravili na nove izzive.

Človeški organizem je zapleten in kompleksen sistem, zato je potrebno pri izbiri najprimernejše masaže upoštevati posameznikove želje in potrebe. Pri svojem delu namenim čas tudi pogovoru s stranko, v katerem želim spoznati njen življenjski slog in navade ter ugotoviti specifične potrebe. Vedno poudarjam, da naj masaža postane redna nega telesa, s katero vzdržujemo telesno ravnovesje. Tako bomo bolje prenašali napore in premagali vse ovire.

***

Na masažo pri Evi se lahko naročite tukaj.