Zmagoviti dih


Zadnjič, ko sem plezala v enem izmed primorskih plezališč, je v vzporedni smeri poleg mene plezal fantič in "dihal tako močno", da nikoli ne bi pomislila, da je toliko zvoka mogoče spustiti iz 10-letnih pljuč.

Broke Shaden, fotografija

Piše: Ana Krauthaker

Ampak dejstvo je, da si plezalci, še zlasti tisti, ki trenirajo, skušajo privzgojiti dihanje prav zato, da nanj ne bi pozabili v stresnih situacijah oz. da bi si privzgojili podzavestno optimizacijo dihanja-da telo zadiha "s polnimi pljuči" takoj, ko je to mogoče.

KITAJSKA MEDICINA

Po kitajski tradicionalni medicini dih narekuje ritem presnavljanja vseh drugih organov v telesu. Ritem diha določa tudi ritem bitja srca in če srce pošilja kri skozi telo, so pljuča tista, ki spodbodejo gibanje Qija. Obenem so pljuča tudi edini od yin organov, ki ima neposreden stik z zunanjim svetom in so zato poznana kot posebno dovzetna, občutljiva za zunanje okolje.

UDŽDŽAJI PRANAJAMA: ZMAGOVITI DIH

Zaradi vsega tega bi želela predstaviti vajo, ki izvira iz jogijske prakse, v svoji knjigi pa jo predstavlja Tara Fraser. Pri vaji bi izpostavila predvsem to, da je za izvajanje nezahtevna, a učinkovita tudi takrat, ko sploh nismo motivirani in ne zmoremo dovolj koncentracije. UDŽDŽAJI PRANAJAMA, ZMAGOVITI DIH:

  • najprej poskušajte ob izdihu skozi usta oddati pridušen zvok "haaa", kakor bi hoteli zamegliti steklo (gre za blago krčenje glasilk)
  • enak zvok naredite nato z zaprtimi usti, z izdihom skozi nos
  • nato poskusite isti zvok ustvariti ob vdihu z zaprtimi usti (pri tem boste uporabili druge grlene mišice)
  • navadno se ustvari zvok, ki je podoben nežnemu smrčanju
  • ponovite večkrat (vsaj 24-36dihov)
  • med vajo se osredotočajte na zvok, ki nastaja

Vaja pripomore k ritmičnemu in upočasnjenemu gibanju. Krepi napetost mišičnega tkiva dihal in notranjih organov ter ogreva telo. Ustvarjeni zvok omogoča lažjo zbranost obenem pa povečuje stik s seboj. Pogosto se nanjo spomnite tudi v vsakdanu in zadihate.