Ali mora masaža res boleti?


Če je naše telo utrujeno in prenapeto, se lahko zgodi, da masaža ni prijetna.

Klasična masaža, gladenje

Piše: Peter Borštnar

KAJ MORATA STRANKA IN MASER VEDETI, DA BO IZKUŠNJA ČIM BOLJ PRIJETNA?

Včasih pritiski na določene mišice bolijo, vendar si stranka tega ne upa izraziti na glas, ali pa je prepričana, da bo ob bolečini uspeh masaže boljši.

KAKO SE TELO ODZIVA NA MASAŽO?

Naše telo se na masažo odziva na dva načina – s sprostitvijo in mehansko. Prijeten dotik povzroči, da se dihanje umiri, krvni tlak se zniža in stopnja stresnih hormonov v telesu upade. Med gnetenjem mišic pa je tu še mehanski odziv – pospešena prekrvavitev in boljši pretok limfne tekočine ter mehčanje tkiv, kar sprošča živce in globlja vezna tkiva.

POIŠČIMO BOLEČINSKI PRAG STRANKE

Na bolečino se vsak človek odziva drugače. Zato je bistveno, da maser pozna bolečinski prag stranke in ve, kako močan pritisk je med masažo še sprejemljiv. Različne mišice v telesu prenesejo različno stopnjo pritiska. Večini ljudi prija, če jim hrbet masiramo zelo intenzivno, enaka stopnja pritiska na stegenske mišice pa bi jim povzročila bolečino.

NEKATERIM BOLEČINA PRIJA

Tam, kjer so mišice napete ali so se pojavili vozlički, ki sprožajo bolečine tudi v drugih delih telesa, mora terapevt pokazati dobro znanje anatomije, zgradbe mišic in njihovih ovojnic ter imeti občutek, kje lahko masira bolj intenzivno. Nekaterim ljudem se zdi, da je bolečina dobrodejna, saj čutijo, kako se med masažo sprosti nakopičena napetost.

KDAJ BOLEČINA NE DELUJE?

Če čutite bolečino, mišica pa se ne sprosti, to seveda ni dobro. Bolečina ne sme nikoli biti ostra, zbadajoča ali pekoča. Najbolje je, da maser stranko vpraša, kam bi uvrstila bolečino na lestvici od 1 do 10, in tako lažje spremlja spremembe med masažo.

POVEJTE, DA VAS BOLI

Naj vam ne bo nerodno povedati, da vas boli – maserji moramo vedeti, kaj čutite. Poglavitna naloga maserja je, da prisluhne tkivom in uporabi samo toliko pritiska, kot ga masiranec dovoli. Z masažo po meri bo maser bolje poznal vaše mišice in vam lažje pomagal, da se sprostijo, tako da o bolečini in togosti ne bo več ne duha ne sluha.