Ali mora masaža res boleti?


Če je naše telo utrujeno in prenapeto, se lahko zgodi, da masaža ni prijetna.

Klasična masaža, gladenje

Piše: Peter Borštnar

Včasih pritiski na določene mišice bolijo, vendar si nekateri tega ne upajo izraziti na glas, ali pa so prepričani, da bo ob bolečini uspeh masaže boljši. Kaj torej morata  masiranec in maser vedeti, da bo masažni tretma prinesel želeni učinek?

KAKO SE TELO ODZIVA NA MASAŽO?

Naše telo se na masažo odzove na dva načina – fiziološko in mehansko. Prijeten dotik umiri dihanje in zniža krvni tlak, posledično pa v telesu upade raven stresnih hormonov. Istočasno z gnetenjem mišic pospešimo prekrvavitev in pretok limfne tekočine ter z mehčanjem tkiv sproščamo živce in globlja vezna tkiva.

POIŠČIMO BOLEČINSKI PRAG STRANKE

Na bolečino se odzivamo različno, zato je pomembno, da maser pozna bolečinski prag stranke in ve, kako močan pritisk je med masažo še sprejemljiv. Različne mišice v telesu prenesejo različno stopnjo pritiska. Nekaterim prija bolj intenzivna masaža hrbta, medtem ko ob enaki stopnji pritiska na stegenske mišice občutijo bolečino. Tam, kjer so mišice napete, ali kjer so nastali vozlički, ki povzročajo bolečine tudi v drugih delih telesa, mora maser pokazati dobro znanje anatomije in razporediti silo pritiska tako, da bolečina ne bo prevelika. 

KDAJ BOLEČINA NE DELUJE?

Nekaterim ljudem se zdi, da je bolečina dobrodejna, saj čutijo, kako se med masažo sprosti nakopičena napetost. Kadar pa med masažo začutite bolečino, mišica pa se ne sprosti, to seveda ni dobro. Bolečina ne sme nikoli biti ostra, zbadajoča ali pekoča. Najbolje je, da intenzivnost bolečine opišete na lestvici od 1 do 10 in tako maserju pomagate razumeti stanje telesa.

Naj vam ne bo nerodno povedati, da vas boli – maserji moramo vedeti, kaj čutite. Poglavitna naloga maserjev je, da prisluhnemo tkivom in uporabimo samo toliko pritiska, kot ga masiranec dovoli, zato je pomembno zgraditi most zaupanja, ki nam pomaga bolje razumeti in slišati vaše telo.