Aromaterapija z inhalacijo


Prevetrite telo in um z vdihavanjem eteričnih olj.

Aromaterapija, set eteričnih olj

Piše: Lidija Volf

V prejšnjem blogu sem se dotaknila osnov aromaterapije in njene uporabe med masažo. Tokrat se želim osredotočiti na drugi način uporabe eteričnih olj, in sicer na inhalacijo. Inhalacija je preprosta in učinkovita metoda za doseganje dobrih učinkov eteričnih olj. Ob inhalaciji telo namreč absorbira kar 50 odstotkov zdravilnih učinkovin iz zraka, ki ga vdihnemo, medtem ko koža ob vtiranju aromaterapije absorbira 5 odstotkov eteričnega olja.

Učinki eteričnih olj

Eterična olja imajo fiziološki in tudi psihološki učinek. Blagodejne sestavine olja pri inhalaciji vstopijo v pljuča in se prek pljučnih mehurčkov prenesjo v krvni obtok. Nato s krvjo preidejo v jetra in ledvice, na koncu  pa jih telo izloči prek sečil. Tako učinkovine eteričnih olj delujejo na celotno telo.

Prav tako pri vdihavanju arom receptorji v nosu prenesejo informacije na vohalni živec (tudi olfaktorni živec ali bulbus), prek katerega molekule eteričnih olj dosežejo možgane, ki se na vonjave odzivajo z različničnimi občutki in čustvi. Zaradi vplivov na občutke in čustvovanje je aromaterapija koristna tudi pri lajšanju težkih bolezenskih stanj, kot je npr. alzheimerjeva bolezen.

Poleg občutenj oziroma čustvenih odzivov, ki jih možgani sprožajo ob vonjanju eterični olj, pa so dragoceni tudi fiziološki učinki, ki jih sproža vdihavanje olj. Njihove sestavine lahko pospešijo krvni obtok, stimulirajo telo ali pa ga pomirjajo, delujejo analgetično … S tem eterična olja učinkujejo na celotno psiho-fizično počutje.

Načini inhalacije

V aromaterapiji uporabljamo okrog 250 različnih vrst eteričnih olj. Ta olja so hlapljiva in se zlahka pomešajo z zrakom, zato so primerna tudi za domačo uporabo.

Izparilnik

V izparilnik nalijte vodo in vanjo nakapajte eterično olje. S čajno svečko segrevajte tekočino, iz katere bodo v prostor izhlapevala dišeča olja. Izparilniki s čajno svečko so dober pripomoček za domačo aromaterapijo, a se je pri njihovi uporabi treba zavedati, da lahko visoka temperatura zmanjša učinkovitost eteričnih olj.

Difuzor

Električni difuzor eterična olja razbije na molekule in jih v obliki hladne pare postopoma sprošča v prostor. Prednost uporabe difuzorja je v tem, da raztopine ne segreva in je zato izkoristek terapevtskih učinkovin optimalen.

Parna inhalacija

Parno inhalacijo priporočam vsem, ki imate težave z dihali. V loncu prevrite dve skodelici vode in vanjo nakapajte do 5 kapljic eteričnega olja - npr. evkaliptus ali poprova meta. Glavo sklonite nad lonec in se pokrijte z brisačo, tako da preprečite izhlapevanje raztopine v prostor. Inhalirajte največ 5 minut. Zaradi preproste uporabe si lahko parno inhalacijo privoščimo pravzaprav kjerkoli. A kot rečeno, se pri visokih temperaturah učinkovitost eteričnih olj zmanjša.

Kopel

V kopalno kad natočite toplo vodo, vanjo nakapajte svoje najljubše eterično olje in dobro premešajte. Poljubno lahko dodate tudi skodelico soli in se v kopeli sproščate med 15 in 30 minut. Topla kopel vas bo pogrela in sprostila vaše mišice, medtem ko boste vdihovali blagodejna eterična olja.

Robec

Najhitrejši in zelo preprost način inhalacije eteričnih olj je inhalacija z robca. Na papirnat robec kanite eno do dve kapljici priljubljenega eteričnega olja in globoko vdihujte skozi nos. Tako lahko eterična olja inhalirate doma, na avtobusu ali pa si med delom v pisarni vzamete kratek premor za sprostitev.

Masaža

Med masažo telo absorbira eterična olja na dva načina hkrati - skozi kožo in dihala. Z masažo tako dosežemo največji izkoristek eteričnih olj.

Komu priporočam eterična olja?

Inhalacijo eteričnih olj priporočam vsem, ki imate težave z dihali, kadar vas mučijo prehlad, gripa, vnetje sinusov ali astma. Inhalacija bo pomirila razdraženo sluznico, sprostila vaše dihalne poti, vi pa boste lažje zadihali. Poleg tega bodo izbrana eterična olja spodbudila vašo koncentracijo, vas stimulirala ali pa vas bodo umirila in pripravila za počitek.

Eterična olja uporabljamo tudi v kozmetiki: določena kožo vlažijo, spet druga pomagajo pri celjenju ran ter blagodejno delujejo na razdraženo in poškodovano kožo.

Pri inhaliranju in pri nanašanju eteričnih olj na kožo moramo biti pozorni, da ta ne vsebujejo nobenih sintetičnih sestavin, zato da bo naše telo absorbiralo izključno najboljše naravne sestavine.

Če bi o oljih in njihovih učinkih želeli izvedeti več, me poiščite v salonu na Štefanovi ulici v Ljubljani - z veseljem bom odgovorila na vaša vprašanja! Če boste v prostor vstopili popoldan ali proti večeru, bo salon dišal po pomirjujoči mešanici bergamotke in sivke, ki ju uporabljamo ob večernih urah. Zjutraj pa za prebujanje in aktivacijo izparilnike napolnimo z mešanico eteričnih olj evkaliptusa, rožmarina in pomaranče. Mmmm...