Združevanje masaže in aromaterapije


Dober dotik in prijeten vonj izboljšata razpoloženje.

Masaža z aromaterapijo

Piše: Lidija Volf

Ljudje so si od nekdaj namenjali dotike – bežne, naključne, pomenljive, tolažilne, zdravilne in tudi take, pri katerih so na telo nanašali aromatična olja ter mazila. Tudi naše prababice so si boleča kolena masirale s pripravki iz divjega kostanja, otrokom so ob prehladu v prsni koš vtirale mazilo iz kafre in mentola, odrgnine na koži so zdravile z arniko in sončne opekline blažile s šentjanževim oljem … Nič čudnega, ko pa dober dotik in dobre arome na nas dobro učinkujejo in nam izboljšajo počutje.

Dotik je osnovni element klasične masaže

Dotik je osnovni element masaže, roke pa maserjevo sredstvo, s katerim pomaga telesu do sprostitve in boljšega počutja. Gnetenje tkiv med masažo vpliva na mišični, živčni in limfni sistem ter prinaša številne pozitivne učinke: blaži stres, zmanjša napetost in bolečine v mišicah ter pomaga pri glavobolu in premagovanju težav z nespečnostjo. Hkrati masaža pospeši krvni obtok, obnovo celic in izločanje odpadnih presnovnih produktov.

Klasična masaža je ena od mnogih metod manualne terapije. Sestavlja jo 10 osnovnih prijemov oziroma gibov, pri katerih na telo nanašamo olje, da ne pride do neprijetnega trenja na koži. Sama sem velika zagovornica uporabe kakovostnih aromaterapevtskih olj pri masaži, saj se učinkovine iz masažnih olj vpijajo v kožo in skozi kapilarni sistem vstopijo tudi v centralni krvni sistem.

Brin, ki se v aromaterapiji pogosto uporablja

Posebna obilka fitoterapije

Aromaterapija je komplementarna veja celostne obravnave telesa; pri dopolnilnem oz. t. i. alternativnem zdravljenju se uporablja kot posebna oblika fitoterapije. Temelji na lahko hlapnih eteričnih oljih, ki jih pridobivamo iz rastlin, njihova uporaba pa dobrodejno vpliva na počutje telesa in duha.

Z aromaterapijo delujemo preventivno – olje sivke nas na primer sprosti po napornem dnevu; vendar lahko z aplikacijo eteričnih olj zdravimo tudi številne simptome. Le spomnimo se na inhalacije evkalipta in poprove mete, ki nam odpreta zamašene dihalne poti. Poleg inhalacije je masaža najpogostejši način “jemanja” aromaterapije, s katero nadgradimo izkušnjo in blagodejni učinek masaže.

Naravna olja

Pomembno je, da za aromaterapijo uporabljamo le naravna olja, ki niso mešana s sintetičnimi spojinami. Najboljša olja so pridobljena v postopku hladnega stiskanja ali z destilacijo, saj tako ohranijo največ dobrih učinkovin.

Masažna olja Tisserand

V našem salonu uporabljamo izključno olja znamke Tisserand, in tako poskrbimo, da med tretmajem uživate dobre učinke njihovih naravnih mešanic za sproščanje, boljšo presnovo in spanec, poživitev ali za razbremenitev prenapetih mišic.

Ko me boste obiskali v salonu, bom glede na vaše počutje in želje izbrala olje, s katerim bo masaža še prijetnejša in njen učinek dolgotrajnejši. Rezervirajte termin.