Filozofija masaže: Intervju z Mašo


V kratkem intervjuju se predstavlja Maša, naša nova sodelavka!

Piše: uredništvo telo.si

Maša je filozofinja, popotnica in naša nova članica. Dejstvo, da je po študiju filozofije začela poklicno pot maserke, morda na prvi pogled preseneča, vendar sama pravi, da sta področji medsebojno zelo povezani in prepleteni. V intervjuju je spregovorila o svojih interesih in novi izkušnji v salonu telo.si.

Si filozofinja. Kako to, da si se lotila tudi masaže?

(Smeh). To je precej dolga in zapletena zgodba, a če povem na kratko, me zanima fenomenologija in metafizika telesa. Že v času študija filozofije sem se srečevala z utelešenimi pristopi do kognicije, ki zavračajo tradicionalni dualizem um-telo in poudarjajo, da um ne deluje kot računalnik po navodilih algoritmov, temveč njegovo delovanje sooblikujeta tudi okolje in situiranost v telesu, če se nekoliko nerodno izrazim. Med študijem sem se s temi temami ukvarjala teoretično, sedaj pa želim svoje znanje nadgraditi s praktičnim delom na telesu, saj sem se skozi lastne izkušnje s kronično bolečino naučila, da lahko z masažo, manualnimi pristopi, somatskimi vajami, telesno psihoterapijo itd. vplivamo na naše doživljanje sveta.


Kako si izvedela za telo.si?

Za telo.si sem izvedela od mojega učitelja pilatesa in vodje studia Gibanica Žige Toliča. Žiga mi je povedal, da telo.si ponuja prostore in mentorstvo novim maserjem, ki se znajdejo na začetku svoje poklicne poti. Zvenelo je dobro, zato sem na spletni strani telo.si izbrskala Petrovo številko in se nemudoma odločila, da ga pokličem. Spoznala sem Petra, maserja in lastnika salona, ki mi je podrobneje predstavil način dela in delovanje masažnega centra.

Zakaj si se odločila pridružiti ekipi telo.si?

Po prvem pogovoru s Petrom sem se navdušila nad filozofijo so-delovanja, ki jo širi, saj ima maser dovolj svobode za samostojno delo in razvoj lastnega sloga, hkrati pa se lahko zanese na nasvete in usmeritve izkušenejših članov. Prav tako začetek poklicne poti prinaša kar nekaj nejasnosti in negotovosti glede strank, koordinacije dela, nabave materiala, promocije ter administracije, vendar mi je, novopečeni maserki, način so-delovanja v Petrovem salonu prihranil nekaj tovrstnih preglavic.

Kako izgleda delovni dan v masažnem salonu?

Vsak delovni dan se prične s pregledom masažne sobe in pripomočkov ter kratkim posvetom z ostalimi maserji glede poteka dela. Nato skupaj skuhamo čaj in z ogrevalnimi vajami pripravimo naša telesa za prve masaže v zato posebej namenjeni sobi, ki je idealna tudi za demonstracijo vaj, ki jih včasih svetujemo strankam. Ko je čaj skuhan, začnejo prihajati stranke, potem pa odvisno od urnika ...Vmes vsi člani ekipe skrbimo za čistočo in urejenost prostorov in poskrbimo, da so brisače in ostali pripomočki vedno pripravljeni za novo uporabo.

Nam lahko opišeš še, kakšna je masaža pri Maši?

Masažo vedno rada začnem s kratkim uvodnim pogovorom, v katerem stranki pojasnim potek masaže, ugotovim njeno telesno stanje in prisluhnem njenim željam. Ponavadi pričnem masažo pri nogah, vendar se prilagodim, če oseba želi, da se bolj osredotočim na kakšen drug predel. Kadar gre za specifične težave na določenem delu telesa, se kljub temu posvetim tudi preostalim delom, saj so medsebojno povezani. Tako na primer sprostitev napetih ramenskih in zgornjih hrbtnih mišic zahteva masažo zgornjih prsnih mišic in mišic na rokah kot tudi vezivnih tkiv na nogah. Po končani masaži stranki z veseljem svetujem in demonstriram enostavne vaje za krepitev in raztezanje, ki lahko pomagajo pri odpravljanju tegob.

Več o Maši preberite tukaj.

Veseli smo novega obraza v ekipi ter novih sinergij in energij, ki se jih lahko nadejamo v so-delovanju z Mašo. Če tudi vi razmišljate o začetku nove poklicne poti in želite postati prepoznaven maser, vam postavljamo izziv.