Irenin uspeh na masažni praksi


Ko po masaži ostaneš brez besed

Irena Božič, maserka, telo.si

Moje napake pri skrbi za svoje telo mi včasih služijo tudi kot navdih, da maserje praktikante ozaveščam, da je na prvem mestu skrb zase in za lastno telo. Da lahko na dolgi rok opravljamo svoje delo, moramo ostati v kondiciji ter razumeti kako deluje in se počuti človeško telo.

Intenzivno obdobje fizičnih treningov plavanja, ki so me psihofizično izčrpali, mi je hkrati prineslo tudi ogromno informaciji o omejenosti mojega gibanja. Ker sem pomanjkljivo tehniko kompenziral z močjo, so moje mišice vsak trening močno garale. Delo maserja je namreč fizično naporno. Ker nisem bil pozoren na regeneracijo in sem utrujenost kompenziral s svojo močjo in trmo, sem si z leti pridelal deformacije mišičnih struktur.

Plavanje z osebnim trenerjem Janom iz kluba Torpedo, ki je zadnja tri leta postopoma spremenil moje plavanje v kolikor toliko spodobo obliko, mi je prineslo veliko spremembo v razmišlanju in razumevanju telesa, hkrati pa se je moja gibljivost v rotacijah pričela povečevati in postala bolj mehka. Premik iz znanega in cone udobja je veliko lažji z ustrezno podporo!

Vendar pa sem bil ob svojem delu po treningih izčrpan, zato sem za pomoč pri regeneraciji prosil naše hišne maserje. Pravzaprav smo iz tega izpeljali prakso izmenjave masažnih tretmajejev, ki na eni strani omogočajo podporo pri regeneraciji po napornem delu in so hkrati odlična priložnost za nadgrajevanje masažne tehnike.

Ireno, ki je naša maserka praktikantka in je ravno zaključila novo izpopolnjevanje v šoli Higeja, sem prosil, da mi pomaga sprostiti napetosti okoli ramenskega obroča.

Irena Božič, maserka, telo.si
Ker sem mentor, ki Ireni stoji ob strani pri njeni masažni karieri, so bile moje misli med masažo neprestano na kvaliteti njenih gibov, jakosti pritiska, povezovanju med gibi, zaznavanju odziva mišičevja na jakost pritiska in tako dalje.

Že ob prvem dotiku sem prepoznal velik napredek od zadnje masaže. Tople roke z veliko mero občutka ob prvem dotiku na ledvenem delu so prinesle občutek ugodja in me spodbudile, da se prepustim tretmaju. Masaža hrbta je bila intenzivna, hkrati pa izredno pomirjajoča. Prehajanja z intenzivnih gibov na gibe, ki pomirijo, so bili odlična, da sem lahko vmes zadihal in občutil popuščanje zakrčenosti mišic.

Iz nekoč rutinskih gibov maserke začetnice je Irena prešla v raziskovanje mišičnih struktur, pri čemer lepo zazna, kje je odpor, kje se mišične strukture lepo sproščajo in tako z velikim občutkom dodaja intenzivnost pritiska in ga ravno pravi čas popušča. V njenih rokah sem se počutil popolnoma varno in ji zaupal, da razume in obvlada masažni tretma.

Irena, hvala, da si upoštevala tudi moje ideje, kako graditi svojo masažo s podpisom!