Masažna olja


Pri masaži uporabljamo različna olja.

Eterično olje
Piše: Lidija Volf

Pogosto slišimo, kako pomembno je uporabljati naravne in koži prijazne proizvode. Nekateri pravijo, da česar ne bi pojedli, naj ne nanašamo na kožo. Sama strogo sledim temu pravilu in zase ter svoje stranke izbiram le najboljše.

Ko se odločimo za masažni tretma je pomembno vedeti, katera olja uporablja maser pri svojem delu, zato želim z vami deliti nekaj pomembnih informacij o masažnih oljih, da boste pred izbiro tretmaja bolje informirani.

VRSTE OLJ

Olje pri masaži opravlja pomembno funkcijo: zmanjšuje trenje, ki nastaja med masiranjem. Masaža je tako bolj prijetna, maserji pa lažje izvajamo masažne tehnike, še posebej z dolgimi potezami. Poleg tega z uporabo različnih olj dosežemo različne fiziološke učinke: nekatera olja na primer pospešijo prekrvavitev, spet druga povečajo prožnost tkiv. Olja, ki jih uporabljamo pri masaži pa imajo tudi blagodejne učinke na kožo.

Pomembno je vedeti, da pri masaži uporabljamo bazna in eterična olja, ki se med seboj razlikujejo po fizikalnih lastnostih in po namenu uporabe. Bazna olja so bolj mastna in imajo večjo viskoznost. Prav tako bazična olja niso hlapljiva, kot je to značilno za eterična olja, zato jih koža bolje vpija. Ker so bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami, kožo tudi nahranijo. Eterična olja v določenih razmerjih mešamo z baznimi olji, v katerih so dobro topna, s čimer lažje pronicajo skozi kožo in vstopajo v krvni sistem. Uporabljamo jih v aromaterapiji, kadar želimo vplivati tudi na senzorično doživetje.

Bistvenega pomena je, da so olja v procesu pridobivanja minimalno procesirana in kemično obdelana, zato svetujem, da na kožo nanašate le nerafinerirana in hladno stiskana olja. Takšna olja ohranijo bogato hranilno vrednost in so boljše kakovosti. V masažnem salonu telo.si uporabljamo bazna olja mandlja, jojobine, marelice in olje s semeni grozdja.

Masaža obraza

MANDLJEVO OLJE

Mandljevo olje sodi v kategorijo baznih olj in se pridobiva s hladnim stiskanjem mandljevega jedra. Zaradi visoke vsebnosti oleinske kisline je priljubljeno masažno olje, ki pomirja razdraženo kožo, jo ščiti in mehča. Zaradi svoje sestave se v kožo vpija postopoma in jo ohranja navlaženo in prožno dlje časa.

OLJE S SEMENI GROZDJA

Bazno olje s semeni grozdja je brez vonja. Odlično se vpija v kožo in jo ohranja mehko brez odvečne mastnosti. Je zmerno trpko, koži izboljša tonus in jo naredi bolj čvrsto. Vsebuje visok delež esencialnih maščobnih kislin in vitamin E.

JOJOBINO OLJE

Jojobino olje je bazno olje, ki ga najpogosteje uporabljam pri masaži obraza saj se hitro vpija v kožo in je zato manj primerno za masažo telesa. Zaradi njegovih protivnetnih lastnosti, ga uporabljamo za blaženje sončnih opeklin in drugih vnetnih stanj. Jojobino olje pa lahko uporabimo tudi za zaščito kože pred soncem, saj vsebuje zaščitni faktor 4.

OLJE MARELICE

Tudi bazno olje marelice, bogato z vitaminom A in B, rada uporabljam pri masaži obraza. Deluje regenerativno in utrujeni koži izboljša tonus.

Masaža roke

OLJE WARM IN RELAX

V masažnem salonu telo.si pri aromaterapiji uporabljamo dve vrsti hladnostiskanih olj Warm in Relax. Med seboj se razlikujeta po eteričnih oljih raztopljenih v baznih oljih kokosa, jojobine in sončnice.

Eterično olje Warm je moje najljubše. Ker greje in stimulira mišice, ga priporočam za masažo po intenzivnih telesnih aktivnostih, teku ali telovadbi. Prevladuje aroma ingverja in limonske trave, zaradi blagega vonja po rožmarinu pa nanj pomislim ob zimskih večerih in deževnih dneh. Zaznamo lahko tudi manj izrazite arome žajblja, bergamotke, mete in majarona. Kombinacija arom naštetih sadežev in zelišč vas bo poživila, prebudila in pogrela.

Relax je mešanica eteričnih olj sivke, cimeta, pomaranče, pačulija in listov pomaranče. Kožo sprosti in nahrani. Zanimiva kombinacija arom pomirja in pomaga umiriti glavo polno misli in skrbi. Olje pomaga tudi, kadar nas pestijo hormonske motnje, svetujem pa ga predvsem ob večernih urah, ko je telo želimo sprostiti in pripraviti na počitek.

***

Eterični olji Relax in Warm sta del široke ponudbe eteričnih olj, ki jih lahko kupite v salonu telo.si. Ob vašem obisku vam z veseljem svetujemo in pomagamo izbrati olje, ki najbolj ustreza vašim željam. Lidija pa vam bo odgovorila na vaša vprašanja v zvezi z aromaterapijo ter pravilno pripravo in uporabo eteričnih olj.