Nekaj mojih misli o vratu


Današnje pisanje želi navreči le nekaj - morda neurejenih - iztočnic o vratu.

Potok

Ne gre torej za svetovanje v pravem pomenu besede, marveč bolj za namige, ki izhajajo iz mojih lastnih izkušenj. Obenem še vedno verjamem, da vse premalo razumemo delovanje človeškega organizma in je zato posameznikovo notranje zaznavanje telesa najpravilnejša smer iskanja vzrokov, ki ji moramo slediti.

BOLEČINE V VRATU

Morda vam kateri od namigov odpre pravo smer (o čisto fizičnih ali psihičnih ali morda kombiniranih vzrokih).

    • Obe lordozi, vratna in ledvena sta medsebojno povezani; če izvajamo vaje oz. v sedečih položajih skrbimo za pravilno ledveno lordozo, bo to posledično vplivalo tudi na pravilno vratno lordozo.
    • Sedeži v avtomobilih so običajno oblikovani tako, da imamo kolke nižje od kolen in posledično sedimo z ukrivljenim hrbtom.
    • Pri vseh, ki veliko sedite v avtu, si lahko pomagate tako, da si pod zadnjico podložite blazino/odejo, kar kolke dvigne nad kolena in omogoča vzravnano sedenje tudi v avtomobilu - s tem bo tudi glava (oz. vrat) v pravilnem položaju.
    • V stresnih situacijah ali ob delu pogosto nezavedno dvigujemo ramena, kar vpliva na vratne mišice. Poskušajte ujeti trenutek in v tovrstnih situacijah opaziti svoja ramena ... Večkrat ko vam jih bo uspelo sprostiti, več je možnosti, da se znebite »navade«.
    • Mišice vratu so tesno povezane z zgornjim delom hrbta in prsnim košem. Ali ste kdaj pomislili, da bi napetost sprostili s pomočjo dihalnih vaj, morda še zlasti tistih, ki vključujejo »zvok« (segrevajo in odpirajo grlo in prsni koš (ki po kitajski medicini predstavlja povezavo s Človeštvom))?
    • Raziskave o zaznavanju bolečine pri degenerativnih spremembah hrbtenice naj bi pokazale, da je pri ljudeh, ki ob razmeroma enakih degenerativnih spremembah doživljajo večjo bolečino kot drugi, center za čustvovanje v možganih aktivnejši. Da svet doživljamo bolj čustveno je zagotovo prednost, saj pomeni da smo občutljivi in je zato svet lepši. Kljub vsemu pa se je pametno vprašati, ali z močnim čustvenim reagiranjem ne obremenjujemo telesa preveč. V primerih, ko smo telo z dražljaji preobremenili, je morda čas, da uporabimo kakšno vizualizacijo za umiritev svojega sistema. Kitajska medicina pozna lepo proimerjavo duha (duh kot inteligenca bivanja sama po sebi) z gladino vode: kadar je gladina vode mirna, lahko odseva resnično sliko sveta; kadar je gladina vzburkana, je resničnost sveta, ki jo gladina odseva, popačena, motna.
    • Pri težavah z vratom pomislimo na polurno masažo, saj gre za razmeroma majhno področje. Po kitajski medicini pa vrat sam predstavlja veliko več: je most med Nebom (glava, bolj Yang) in Zemljo (trup, bolj Yin). Ker po njem potekajo prav vse povezeve z osrednjimi meridiani, težave z vratom lahko odsevajo sporočila meridianov oz. kažejo na motnje v njihovem komunikacijskem omrežju. Vzroki so lahko različni, zato pri taki obravnavi vključimo celotno telo in se šele kasneje morda vrnemo na lokalizirano področje.
    • McKenzie je po mojih izkušnjah ena od metod, ki se uspešno loteva težav pri degenerativnih spremembah hrbtenice, povezanih z diski.
    • Poskušajte biti iznajdljivi pri reševanju situacij na delovnem mestu: razmislite, kako si lahko omogočite pravilno sedenje, kako bi dvignili računalnik na ustrezno višino, vzemite si čas in »se pretegnite« - če tega ne morete storiti »očitno«, si poskušajte izmisliti nekaj, da boste to lahko storili (eden takih primerov je namišljena mapa, ki jo je gospa za okencem hodila prelagat z enega mesta na drugo; navzven »nujno potrebno delo«, v resnici pa metoda, da za trenutek razbremeniš telo sedečega položaja).