Regeneracija po maratonu malo drugače


Glede na število tekačev, ki so brusili peté na ljubljanskem maratonu, se v trenutku, ko to pišem (3 dni po tekmi), na našem prostoru dogaja intenzivna obnova nadpovprečno velikega števila celic.

Tek na maratonu

Piše: Jure Capuder

REGENERACIJA MIŠIC

Metabolizmi cca. 15.000-ih sodelujočih, ki so pretekli mali ali veliki maraton, delajo s polno paro, polnijo se energijski depoji, s pomočjo vnetij se popravljajo poškodovana tkiva, v jetrih se razkrajajo stresni hormoni. Tudi limfni obtok, telesni »kanalizacijski sistem«, dela nadure. Zelo verjetno je, da je kar lep odstotek tekačev tudi zbolel. Telo je namreč popolno in bolezni (vsaj tiste, ki nas ne ubijejo predčasno) so del te popolnosti. Če je med naporom odmrlo preveč celic in se je v telesu nakopičilo preveč presnovnih preostankov, se s pomočjo virusov, bakterij, mikrobakterij in gliv, le-ti odstranijo iz telesa.

UTRUJENOST

Klinični nutricionisti vedo, da je presnovno stanje športnika (tudi rekreativnega) po naporu, zelo podobno stanju kroničnega bolnika. V kolikor bi po pretečenem maratonu tekaču pregledali kri in ne vedeli, da je pravkar 3 ure tekel, bi ga poslali na intezivno nego. Večina parametrov v krvi bi namreč pokazala, da je pravkar doživel srčni infarkt.

PA BREZ PANIKE!

»Nenormalno« stanje v telesu je v specifični situaciji (npr. po maratonu) povsem normalno! Za organizem kot celoto, so občasne hude obremenitve celo koristne. So del somatskega učenja, treniranje organske »inteligence«, krepitve imunskega sistema (kot somatske inteligence, »duha«, če želite). Poškodba, bolezen, bolečina, so zato s tega vidika, povezane z umikom prisotnosti, zavedanja, utelešenosti človeškega bitja v lastnih celicah. Temu sledi manko ali višek energije (potenciala za delo) v posameznih delih telesa, ki se običajno izrazi skozi bolečino/utrujenost/poškodbo/bolezen.

NASVETI ZA REGENERACIJO PO MARATONU

  • Zaupajte telesni intelegenci: telo ve, kaj in kako mora popraviti. Zagotoviti mu morate le prave pogoje za to in ga ne sabotirati. V tem primeru se telo popolnoma regenerira v 21-ih dneh.
  • Um: delajte na tem, da v času regeneracije ne živite le »v gornjem nadstropju« (glavi). Med delom, ob branju, dnevnih opravkih, se večkrat dnevno ustavite in poizkusite začutiti telo. Osredotočite se na dihanje, sedite v udoben položaj, položite roke na trebuh in pozornost prestavite le na del telesa pod popkom.
  • Zrak: večkrat dnevno izvajajte vsaj minuto dolgo preponsko dihanje (dihanje »s trebuhom«). Vsaj pol ure dnevno preživite na svežem zraku, po možnosti ob vodi. Izvajajte izmenično dihanje skozi nosnice (nodi sodhana).
  • Ogenj: če imate možnost, bodite vsak dan v stiku z ognjem. V kolikor nimate zunanjega kurišča, kamina ali peči, si prižgite sveče.
  • Voda: izvajajte redne, ne pretople kopeli. Vsakodnevno si naredite obliv nog z mrzlo vodo. Lahko tudi knajpanje (končate z mlačno vodo). Pijte dovolj vode! Sploh v prvih treh dneh po maratonu (obremenitvi). Super je tudi voda, v kateri se je kuhala (bio) zelenjava. Obiskujte dejavnosti, terapije, ki podprejo tekočinsko ravnovesje v telesu (kraniosakralna terapija, limfna drenaža, joga, plavanje, ...)
  • Zemlja: jejte hrano, ki glede na težo vsebuje veliko hranil! V času regeneracije jejte predvsem kuhano, parjeno, in zmiksano hrano (še posebej po 17:00 uri). Naučite se poslušati telo, ne »želja«, in uživajte hrano, ki vas podpira (tisto, kar vam prija, ni vedno najboljša izbira). Izvajajte aktivnosti za krepitev trebušne votline, čimveč hodite bosi, delajte z glino/plastelinom. Koristi tudi poslušanje močne, ritmične glasbe (bobnanje). Izvajajte redno masažo trebuha.

Na področju »klasične« regeneracije telesa po naporih, je na voljo ogrooomno informacij. Če si želite izkušnjo in znanje o bolj poglobljenem, celostnem pristopu k servisiranju vaših teles ( in kakšen povsem praktičen nasvet) vas vljudno vabim, da se oglasite.