Udarjanje ali "TAPATMA"


"Tapatma" lahko dobro uporabimo pred izvajanjem neke športne aktivnosti, za katero se je predhodno potrebno ogreti.

Roke v blatu

Postopek udarjanja, ki ga navajam v tej vaji, poteka po meridianih, zato je vaja primerna tudi, če se želimo aktivirati na vseh ravneh. Pri vaji bodite pozorni, da z dlanjo udarjamo na različne načine (odprta dlan, pest, skodelica), moč udarca pa prilagajamo občutljivosti telesnega predela (poskusimo doseči optimalno moč, ki je morda rahlo, a še vedno prijetno boleča).

IZVEDBA VAJE

Stojimo vzravnano z nogami v širini bokov.

  1. Palec desne roke skrijemo v zaprto dlan (pest) in s spodnjim delom pesti (mezinčeva stran dlani) udarjamo po levem delu prsnega koša, tako da začutimo tresenje tudi v spodnjem kotu leve lopatice. Ponovimo na nasprotni strani.
  2.  Z odprto dlanjo desne roke močno udarjamo po iztegnjeni levi roki: navzdol (od ramena proti prstom) po notranji strani, navzgor (od prstov proti rami) po zunanji strani roke. Ponovimo z drugo roko.
  3. Dlani združimo tako, da levo dlan položimo v desno dlan (kot če bi hoteli zajeti vodo), oba palca pa nato poravnamo enega ob drugega tako, da dlani (sodelico) zapremo: udarjamo s stranjo, na kateri sta palca in sicer: začnemo z rahlim udarjanjem po sredini čela ter nadaljujemo proti temenu in vratu, kolikor dosežemo. Nato udarjamo od prsnice do pleksusa in nazaj ter levo in desno od prsnice do ramenskega obroča po prsnem košu.
  4. Palce obeh rok skrijemo v zaprte dlani (pesti) in z zgornjim delom pesti (palčeva stran dlani) udarjamo izmenično levo in desno ob hrbtenici (po vzravnalkah trupa) navzgor do lopatic (oz. kolikor dosežemo) in navzdol do zadnjice. Če nam je lažje, se lahko s trupom rahlo pripognemo naprej.
  5. Stopala obrnemo navzven, spustimo medenico v rahlem počepu proti tlom in nato z obema odprtima dlanema udarjamo od trtice preko zadnjice in bokov po zunanji strani nog navzdol do stopal. Od stopal navzgor udarjamo po notranji strani nog do dimelj.
  6. Palce obeh rok skrijemo v zaprte dlani (pesti) in z zgornjim delom pesti (palčeva stran dlani) izmenično rahlo udarjamo še po trebuhu v treh linijah: levo in desno od popka in po liniji popka od reber do medenice.

ZAKLJUČEK VAJE

Vajo je priporočljivo zaključiti z "izdihom vsega zraka". Levo dlan položimo na točko dva prsta pod popkom, čezenj položimo desno dlan in izdihnemo "ves zrak". Nato počasi vdihnemo, ponovimo izdih, nato vdih.

UČINKI

Udarjanje spodbudi pretok krvi in energije po telesu. Ker s tem odpravlja tudi zastoje v meridianih, lahko telo tudi sprosti, um pa umiri. Če ste napeti in ne najdete prave metode za sprostitev, poskusite z rahlim udarjanjem s konicami prstov po celotni glavi, še posebej po predelu okoli ušes, senc in na vseh področjih, kjer se začenja/končuje lasišče. Čeprav je morda nenavadno, je lahko v danem trenutku prav "dinamično sproščujoče".