Za prijetnejši dan: Masaža doma


Nobena skrivnost ni, da je masaža odličen način za zmanjšanje stresa, odpravljanje bolečih vozlov v telesu in sprostitev. Seveda ima terapija usposobljenega strokovnjaka svoje prednosti, toda najbrž vam, razen če delite življenjski prostor s kvalificiranim maserjem, ti blagodejni dotiki zdaj niso dostopni.
Kaj pa, če bi zmasirali svojega partnerja ali svojo partnerko?

 

Piše: Peter Borštnar

Telesni dotik poglablja občutek bližine, intimnosti in zaupanja v odnosu. Partnerju sporoča vidim te, čutim te, s tabo sem, na varnem si. Najbolj čudovito je, da občutki delujejo obojestransko, na dajalca in prejemnika. Še več, vaš dotik ne bo zgolj masaža za lajšanje napetosti temveč boste z njim sporočili svojim bližnjim, kako nepogrešljivi in pomembni so. Kadar si vzamete čas za osebo z dotikom, je vaš namen jasen.

Zato smo za vas pripravili pet namigov, kako izvajati sprostitvene masaže doma.

Pripravite prostor

Mogoče se vam zdi, da je najprimernejši kraj za masažo postelja. Toda, če vaš partner ravnokar ves v stresu sedi doma za pisalno mizo, stopite bliže ter mu oziroma ji nežno pomasirajte ramena ali roke. Po minuti ali dveh partnerja povabite, da se preselita nekam, kjer bosta masažo lahko nadaljevala bolj sproščeno in udobneje. Ne glede na to, kje ste, ustvarite mirno in prijetno okolje. Odstranite nered ali vidne oziroma slišne stresorje. Pregrnite posteljo ali kavč s prijetno mehko brisačo ali rjuho. Poskrbite tudi, da bo soba dovolj topla, da ne bosta čutila mraza ali prepiha. Ključnega pomena je, da se oba počutita udobno.

Ustvarite razpoloženje

Ustvarjanje pravega razpoloženja je odličen način za poglobljeno doživljanje masaže. Zatemnite luči, predvajajte nežno glasbo, njegov ali njen najljubši album, prižgite dišečo svečko oziroma v zrak razpršite aromatično meglico, denimo z vonjem sivke ali sladke pomaranče.

Izberite olje

Čas je, da izberete najprimernejše olje, takšno, ki drsi po koži, ni preveč spolzko in ne pušča mastnih sledi, prijetno diši in neguje kožo. Tu vam z veseljem priskočimo na pomoč – v naši spletni trgovini vam ponujamo kakovostne masažne mešanice Tisserand za sprostitev, spokojen spanec, mehčanje utrujenih mišic in premagovanje stresa.

Bodite pozorni

Začnite nežno, najbolje morda z masažo stopal in rahlimi raztegi nog. Ljubeč dotik hrani telo, zato si vzemite čas. Vaš partner si zasluži, da ga z vso pozornostjo masirate. Povprašajte, kaj mu oziroma ji najbolj prija. Vaši gibi naj bodo počasni, ritmični in ponavljajoči. Po svojih najboljših močeh izvajajte enakomeren pritisk. Osredotočite se na podrobnosti.

Preden nanesete olje na kožo, ga ogrejte v rokah. Ko se dotaknete telesa, zadržite roke na delih, kjer zaznate največ zakrčenosti. Opomnite masiranega, naj globoko, sproščeno diha. Ko masirate nežnejše mišice, zmanjšajte pritisk. S počasnimi in masažnimi gibi ne morete zgrešiti; z malce več prakse boste sčasoma napredovali do zahtevnejših tehnik.

Zabavajte se

Igrivo se prepustite trenutku in se zabavajte. Izpraznite glavo, naj vas vodi intuicija. Uživajte v času, ki ste si ga namenili za doživljanje drug drugega. 

Kaj je boljšega kot razvajati partnerja z darilom svojega časa, spoštovanjem in dotiki, ki omogočajo mehčanje mišic in duše? Neprijetnosti zdajšnjega trenutka ne bodo trajale večno; namesto kljubovanja in nekoristnega stopnjevanja tesnobe s premlevanjem skrbi pa boste v boljše čase stopili umirjeni in povezani. 

Vse dobro in na čimprejšnje čutenje vam želi ekipa telo.si.