Zadihajmo


Šola dihanja? Saj vendar dihamo ves čas, naravno in spontano. Že res, a ritem življenja, vkoreninjene navade in vedno daljši spiski opravkov nam dobesedno jemljejo sapo.

Storž

Piše: Alja Turnšek in Jure Capuder

Večina zdravih ljudi uporablja le delček možnosti, ki nam jih daje naše telo. Če naše telo primerjamo s pametnim telefonom, bi ugotovili, da pri uporabi telefona pravzaprav uporabljamo le nekaj funkcionalnosti, veliko pa jih ostane neizkoriščenih.

DIHANJE PROTI STRESTU

Tudi pri dihanju je podobno. Običajno dihamo delno, večinoma s prsnim košom, namesto da bi dihali s trebušno prepono. Temu pravimo tudi trebušno dihanje, ki sproža vrsto blagodejnih učinkov. Z diafragmalnim dihanjem izvajamo masažo notranjih organov, ki izboljšuje prebavo in pospešuje delovanje limfnega sistema ter sprošča mišične napetosti. S posebno masažno tehniko pa lahko celo pomagamo sprostiti prepono in dihalne mišice, kar se pogosto odraža v občutku sproščenosti v trebušnem delu, ko spet lažje zadihamo. 

DIHALNE VAJE

Med službo, ko sedite, lahko preizkusite enostavno vajo za boljše zavedanje svojega dihanja. Za kakšno minuto ali dve odložite službene zadeve in pozornost namenite sebi. Roko položite na trebuh in se osredotočite na ritem dihanja, ki naj bo globok in umirjen. Opazujte premikanje trebuha in poskrbite, da je dotik roke topel in prijeten. V tem položaju vztrajajte vsaj minuto in poskusite izprazniti svoje misli. S to enostavno vajo lahko umirimo svoje telo in se zoperstavimo stresnim dražljajem, ki jih doživljamo na delovnem mestu in drugje.

Bližajoči se dopusti so kot nalašč za pobeg na morje ali v hribe. Poiščite svoj miren kotiček v naravi in globoko zadihajte.