Gibljivost hrbtenice in moč mišic trupa


Predstavljamo vajo za gibljivost hrbtenice in moč mišic trupa.

Hrbtenica

IZVEDBA

  • Stojte za dolžino stegnenice stran od stola. Pokrčite levo nogo in stopalo položite na sedalo. Težišče naj bo nad peto desne noge, katere prsti so še vedno na tleh.
  • Poln vdih: z dvigovanjem iztegnjenih rok občutite, kako se hrbtenica podaljšuje, med vretenci ustvarite več prostora.
  • Ob dolgem izdihu: pozorno zasukajte trup v levo, položite dlan desne roke na zunanjo stran levega kolena in levo dlan na predel križnice. Lopatici usmerite navzdol, rameni stran od prsnih bradavic in levi komolec nazaj.
  • Zadržujte položaj nekaj polnih dihov. Predstavljajte si, da se dih premika v trebuh.

POZORNOST

Zasuku povzdignjene hrbtenice od popka navzgor (po želji tudi v vratni predel = zasuk glave, pogled nazaj). Nežnost in postopnost izvedbe. Čutite podaljšan ledveni del hrbtenice. Kakšna je gibljivost hrbtenice, kakšna moč mišic trupa, s katerimi izvajate zasuk?

NAPOTKI ZA OPAZOVANJE

Težišče ostaja nad desno peto. Medenica ostaja na mestu, da ne sukate kolen. Trtico usmerjate proti tlem, spodnja zadnja rebra pa navzgor. Lahko širite dih v vseh smereh trupa?

ZAKLJUČEK

Ob vdihu dvignite roki in trup spet usmerite naravnost naprej. Z izdihom spustite roki in položite nogo na tla. Občutite učinke asane (položaja), preden ponovite v zrcalni postavitvi telesa.