Kako dolga naj bo masaža?


Ura in pol je dovolj časa, da se boste sprostili in masažo užili v celoti.

Masaža ramenskega obroča, ki jo izvaja maser Peter Borštnar

Piše: Peter Borštnar

Telo in um sta neprestano na preži za novimi izzivi in nalogami. Z masažo jima ponudite malo oddiha, da se odmakneta od obveznosti in vsakdanjega vrveža. Tak izklop se običajno ne zgodi takoj ob začetku masaže, ampak šele kasneje, ko se mišice popolnoma sprostijo; zato priporočam masaže, ki trajajo uro in pol.

Spremljanje občutkov med masažo

Ključni del masaže je spremljanje telesnih občutkov. Šele z vašim zavedanjem in sprejemanjem občutkov ob masaži namreč dopustite popolno razbremenitev telesa.

Jaz tretma pričnem s pogovorom o vašem počutju, nato pa se lotim refleksne masaže stopal. V tem uvodnem delu vam pomagam usmeriti pozornost na vaše telo in umiriti misli, saj tudi um po pretresih dnevnega vrveža potrebuje čas za sprostitev. Nato postopoma ogrejem in zmehčam vaša tkiva, šele potem pa se lahko natančneje posvetim problematičnim področjem, kot so npr. “zategnjen” vrat, pekoč občutek v lopaticah ali slaba gibljivost ramen.

Masaža dlani

Da bodo učinki masaže boljši, ponujam še nekaj nasvetov.

Telo zahteva svoj čas

Zaradi velikega števila dražljajev, ki smo jim dnevno izpostavljeni, se pogosto zgodi, da se telo začne umirjati in sprejemati blagodejne učinke terapevtovih prijemov šele ob koncu masaže. In ker telesa k sproščanju ne moremo in ne smemo priganjati, si raje privoščite daljšo masažo. Tako boste užili celoten tretma - pripravo na masažo, pritiske in gnetenje tkiva, premikanje telesnih struktur na svoje mesto ter nato še mirno prebujanje telesa in vračanje v realnost, med vsakodnevne radosti življenja.

Po masaži si vzemite čas

Z masažne mize ne skočite, kakor da ste na startu dirke. Poležite minuto ali dve, mirno dihajte in opazujte svoje telo, ali se zvijte v balasano, če vam položaj ustreza. Poskrbite, da vas po masaži ne bodo čakale naporne in stresne obveznosti, ampak boste imeli dovolj časa, da se mirno vključite v tok vsakdanjih opravkov.

Na masažo se pripravite

Tudi čas pred masažo je pomemben. Če v salon pridrvite zadnji hip in planete na mizo, bo vaše telo med masažo dlje časa zategnjeno in nesproščeno. Zato raje pridite nekaj minut prej, v miru odložite oblačila in v salonu z nami popijte skodelico čaja. Telesa so namreč počasnejša od naših misli, zato jim moramo dati dovolj časa, da preklopijo in se prilagodijo situaciji.

Priporočam 90-minutno masažo, med katero bo dovolj časa, da se mišice sprostijo. S tem bo tudi maser dobil priložnost, da se bolje posveti odpravljanju vaših tegob. A če se šele odločate za prvi obisk maserja, je seveda povsem razumljivo, da želite novo okolje in storitve najprej preveriti – tudi po 30- ali 60-minutni masaži se boste počutili odlično.

Naročite se ali nam pošljite povpraševanje, če ne najdete ustreznega termina zase.