Kako masaža zmehča mišice?


So vaše mišice zaradi včerajšnjega kovaškega pristopa danes tako toge, da niste prepričani, ali boste lahko vstali s kavča, kaj šele, da bi položili stopalo na trenažer? Ne bojte se. Masaža po meri vas bo spet postavila na noge!

Športna masaža

Piše: Peter Borštnar

NAPORNA VADBA

Vsi vemo, kako je. Z vadbo ste pretiravali in zdaj so mišice na vaši zadnjici in stegnih tako boleče, da po stopnicah navzdol capljate kot nemočen starček. Morda ste naredili preveč počepov in se počutite kot Notredamski zvonar – ali pa toliko trebušnjakov, da vam nihče ne sme povedati šale, ker smejanje boli kot hudir. Vsaka otrdelost mišic ima pravzaprav isti vzrok, kar pomeni, da bo športna masaža, ki se osredotoči na prizadeto področje, zmehčala mišice.

ZAKAJ MASAŽA TAKO ZELO POMAGA

Dobra masaža zmehča mišice, spodbudi pretok krvi in pomaga pri dreniranju limfne tekočine; tako toksine in mlečno kislino odplaknemo iz tkiva, skrčene mišice se spet raztegnejo. Če je togost mišic kronična tegoba in je vzrok zadnjo poškodba, bo pomagalo nekaj zaporednih obiskov maserja, če pa ste se le malce preveč zagnali ali pred kratkim pretekli maraton, lahko olajšanje prinese že ena sama masaža. V primeru, da imate težave zaradi nepravilne, ali prisilne drže pri delu, si preberite Juretov prispevek o sinergiji masaže in gibanja.

KORISTI MASAŽE

Redne masaže pomagajo, da trenirate bolje in močneje. Tega se vrhunski športniki zelo dobro zavedajo, zato so izkušeni maserji nepogrešljivi člani njihovih ekip.