Ko se zavozlamo


Mišični vozli so pogosta tegoba, ki pa jo lahko učinkovito odpravimo.

Vozel

Piše: Simona Šubic

Najbrž ste že kdaj potarnali nad bolečinami v vratu, ščipanjem v križu ali nad pekočo bolečino vzdolž hrbtenice.

KAJ SPLOH JE MIŠIČNI VOZEL?

Pred časom mi je stranka zastavila vprašanje: "Kaj sploh je mišični vozel in zakaj nastane?" V želji, da bi ji ponudila čimbolj slikovito razlago, sem se spomnila na vrtno cev. Ko stopimo nanjo, s tem prekinemo vodni tok. Zaradi nepretočnosti tlak, od koder priteka voda, narašča in povzroča velike obremenitve na cev. Kot posledica prekinjenega vodnega toka pa zemlja na vrtu ostane suha, rože in vrtni pridelki pa ovenijo.

Podoben proces se dogaja tudi v našem telesu. Mišični vozel je občutljiva točka v mišici, kjer je prišlo do zmanjšanega pretoka krvi in posledično do povečane napetosti in zakrčenosti. Kri - naša dragocena življenjska tekočina - zato v mišico ne more nemoteno dovajati kisika in glukoze. Prav tako se v mišici začno kopičiti odpadni produkti mišičnega delovanja. Zaradi povečane količine toksinov in ogljikovega dioksida pride do velike vzdraženosti živcev, ki jo občutimo kot bolečino. Vozli na ramenih denimo lahko sprožijo bolečine v vratu in glavobol, mišični vozli pa povzročajo tudi vrsto drugih bolečin in so razlog za slabo počutje.

MIŠIČNI VOZLI IN NEPRAVILNO SEDENJE

Ste tudi vi prosili koga od bližnjih, da vam malce pregnete ramena in vrat? Pogosto mišični vozli nastanejo prav v predelu vratu in ramen. Sodoben način življenja in dela nas silita v statične položaje, ko ure in dneve preživimo sede za računalnikom ali pa zviti na domači zofi zremo v zaslon na tablici ali telefonu. Sedenje pa ni edini vzrok za nastanek mišičnih vozlov, saj se lahko pojavijo tudi na drugih delih telesa. Nastanejo lahko zaradi:

  • pomanjkanja raztezanja,
  • napačnega raztezanja,
  • stresa oz. psihične preobremenitve,
  • slabe drže.

Preplet prstov na rokah

NASVET

Z mišičnimi vozli se je najbolje spopasti preventivno. To lahko storimo z ustrezno hidracijo, pravilnim raztezanjem, dovoljšno fizično aktivnostjo ter pravilno držo in sedenjem. Z masažo telesa, pri kateri uporabimo masažna olja za mišično sprostitev in razstrupljanje, pa bo učinek še boljši in hitrejši, verjetnost nastanka mišičnih vozlov pa se bo tako zmanjšala.

****

Če čutite bolečine v vratu, hrbtenici ali ramenih, se naročite na masažo. Ob vašem obisku vam z veseljem pokažemo tudi pravilni položaj sedenja in svetujemo vaje za raztezanje mišic, ki so odlična preventiva pred neprijetnimi mišičnimi vozli.