Ozaveščanje telesne drže


Za dobro počutje je poleg zdrave prehrane in dovolj spanca pomembna tudi pravilna drža.

Pokončna drža, fotografija

Piše: Alja Turnšek

Pravilna pokončna telesna drža predstavlja niz uravnoteženih pložajev glave, vratu, hrbtenice, medenice, kolen ter gležnjev in je rezultat aktivacije skupin mišic, ki se upirajo gravitacijski sili. Pogosti razlogi za porušen položaj drže so poleg anatomskih poškodb povezani s sodobnim načinom življenja, ki nam vsiljuje sedeč položaj in zmanjšuje gibalno aktivnost.

Neravnotežja vodijo do slabega počutja

Človeško telo ima veliko sposobnost prilagajanja in se na slabo, neuravnoteženo držo odzove z iskanjem novega ravnotežnega položaja. Pri tem se kakšna mišica krči, kakšna se prekomerno razteza, zaradi česar pride do neravnovesja mišičnih skupin, ki nosijo naš trup.

Naše telo se na spremembe odziva samodejno. Kompenzacija telesnih neravnotežij tako privede do tega, da nezavedno sprememenimo držo - npr. sključimo rame, visimo nazaj ali pa nas vleče v stran. Takšne spremembe drže lahko povzročijo pritiske na notranje organe, ki slabo vplivajo na njihovo delovanje, zato so kronične bolečine, glavoboli, zaprtost in tudi utrujenost pogosti spremljevalci nepravilne telesne drže.

Gibanje in izogibanje dolgotrajnemu sedenju

Zdravo in pravilno telesno držo lahko ohranjamo z redno fizično aktivnostjo, ki vključuje vaje za moč in raztezanje hrbtnih mišic ob hkratnem krčenju trebušnih mičic, mišic medeničnega dna in trebušne prepone. Vsaj nekajkrat tedensko se zato podajte na sprehod, tek, zajahajte kolo, naredite serijo vaj za moč ali - kot narekujejo trenutne vremenske razmere, stopite na smuči. Med sedečim delom, učenjem ali branjem pa večkrat vstanite, pretegnite hrbet in razgibajte roke in noge.

Kako dihanje pomaga pri telesni drži

Telesna aktivnost ima poleg krepitve mišic še en pozitivni učinek na telesno držo. Povzroči ga globoko dihanje, do katerega pride med gibanjem, ki pospeši naš srčni utrip. Diafragmalno dihanje oz. dihanje s trebušno prepono namreč pomembno vpliva na povečanje notranjega trebušnega pritiska in posledično boljšo stabilizacijo hrbtenice.

Zdrav duh v zdravem telesu

Telesna govorica pogosto odraža naše duševno in psihično stanje. Negativne misli, slaba samopodoba, žalost ali nezadovoljstvo se na našem telesu odražajo v podobi povešenega prsnega dela hrbtenice in prsnega koša. Dobra volja in pozitiven odnos do sveta ter duševna uravnoteženost so tako nezanemarljivi dejavniki, ki prav tako pomembno vplivajo na položaj naše drže.

Zdrava telesna drža je tako steber zdravja in pomenljiv pokazatelj našega življenjskega sloga. Poskrbimo, da bodo naša življenja aktivna in razgibana. : )