Po prvem dotiku se masaža pozna


Prvi vtis nas spremlja še dolgo po tem, ko smo se z masažo srečali prvič.

Dotik vode
Piše: uredništvo telo.si

Dobra prva izkušnja nas sprosti in vzpodbuja željo po nadaljevanju, medtem ko je slab začetek lahko prava nadloga, zaradi katere se zapremo in težje nadaljujemo. Podobno je pri masaži, kjer se prvi vtis ustvari ob prvem stiku z maserjem - to je lahko pozdrav, pogled, uvodni klepet ali prvi dotik po tem, ko ste se ulegli na masažno mizo. Če maser zamoči v začetku, bo vaš tretma zaradi tega manj prijeten in terapija manj učinkovita.

Maserji v salonu telo.si uporabljajo različne pristope k masaži. Vsak od njih je malo drugačen, saj je del maserjeve Masaže s podpisom, vsi pa so zavezani k temu, da bo vaš tretma prijeten od začetka do konca.

Alja: Vsaka masaža zahteva svoj prijem

Alja verjame, da vsaka masaža zahteva svoj prijem in dotik, zato se izogiba standardnim okvirjem in postopkom. Raje se zanaša na svoj občutek in sposobnost zaznavanja posameznika ter njegovih potreb. To jo vodi pri izbiri prave masaže na pravem mestu. Včasih tretma začenja tam, kjer se pojavljajo tegobe, spet drugič ubere pristop, s katerim človeka najprej sprosti z masažo hrbta, nog ali vratu. Četudi se Alja poslužuje različnih pristopov k masaži - odvisno od tega, kako začuti stranko - pa njena masažna soba vedno zveni v prijetnih tonih ambientalne indie folk glasbe, ki jo predvaja v ozadju.

Alja Turnšek, maserka

Maša: Pogovor o življenjskem slogu

Mašino temeljno vprašanje, ki si ga zastavi pred pričetkom masaže, se nanaša na razloge, ki so pripeljali do težav in bolečin. Želi si ustvariti celostno sliko o življenjskem slogu in navadah posameznika, zato vprašanja o prehrani, stresu, količini spanja in gibalnih navadah zastavi med kratkim pogovorom, v katerem masiranca tudi osebno spozna in z njim naveže prvi stik. Želi tudi prisluhniti pričakovanjem in željam ter hkrati ugotoviti posameznikovo pripravljenost za spreminjanje vzorcev, ki so pripeljali do tegob. Masažo rada začenja pri nogah, saj pravi, da noge nosijo breme celotnega telesa, njihova zategnjenost pa nemalokrat vodi v težave v hrbtenici. Mašino masažo si boste gotovo zapomnili tudi po prav posebni tehniki dihanja, ki jo masiranec izvaja med masažo. Gre za neke vrste usmerjeno dihanje v masirane predele, ki povzroči povečano raztezanje tkiv in njihovo prekrvavitev, kar poveča učinek masaže. Zveni zahtevno, a kot pravi Maša: pridite in preizkusite.

Maša Urbančič

Peter: Stimulacija refleksnih con na stopalih

Po pogovoru s Petrom se nam je za trenutek zazdelo, da premore nenavadno sposobnost komuniciranja z nogami. Masažo namreč prične s stimulacijo refleksnih točk na stopalih. Kot pravi, s tem pridobi pomembne informacije o psihološkem ustroju in fizičnem počutju človeka in obremenjenosti posameznih delov njegovega telesa. Ob tem se z osebo tudi pogovori, da bi na podlagi njenih dnevnih obremenitev in morebitnih stresnih izkušenj razumel razloge za izbiro masažo. Vse te informacije mu pomagajo pri vodenju masažnega tretmaja. Peter je tudi prepričan, da je masažo dobro izvajati preventivno, in ne šele takrat, ko človeka uščipne v vratu ali hrbtenici. Svoje poslanstvo pa vidi tudi v tem, da strankam pomaga spoznati delovanje telesa, in jim priporoča vaje, s katerimi lahko svoje telo opremijo za boj proti tegobam, ki spremljajo hiter tempo življenja.

Peter Borštnar, maser in lastnik telo.si

Če vas mika, da bi izkusili, kako vas bodo z dotikom nagovorili Alja, Maša ali Peter, predlagamo, da preverite, kdaj so prosti, in se naročite na masažo.