Ste med vikendom pretrenirali telo?


Po napornem treningu vas bo masaža postavila na noge.
Jana Jakša, maserka

Piše: Jana Jakša

Poletje se nezadržno bliža, sončni dnevi pa kar kličejo po gibanju v naravi. Med službo ali predavanji pogledujemo skozi okno in razmišljamo, kam jo bomo ucvrli popoldan. Če morda poleti načrtujete vzpon na Triglav, tek na maratonu ali pa potovanje s kolesom, je pomlad primeren čas za priprave. Pomembno pa se je zavedati, da je telesu poleg gibanja potrebno zagotoviti tudi zadosten počitek in čas za regeneracijo.

Kadar pri športnih aktivnosti pretiravamo in si ne vzamemo dovolj časa za počitek, telo utrujamo, kar lahko privede do pretreniranosti. Takrat se napredovanje ustavi. Pojavijo se bolečine v mišicah in sklepih. Porušena homeostaza povzroči kronično utrujenost, nižjo odpornost in padec motivacije, kar negativno vpliva tudi na naše socialne stike.

Pretreniranost se pogosto pojavi pri treningih z utežmi, teku, plavanju in kolesarjenju. Kadar intenzivnost, frekvenca in volumen treningov presežejo naše regeneracijske sposobnosti, občutimo ekstremno utrujenost, poslabša se zdravstveno stanje in poveča tveganje za nastanek poškodb. Nenehna utrujenost in izgubljanje zanimanja za prijatelje sta pogosta znaka pretreniranosti. Mnogi temu ne posvečajo dovolj pozornosti in se pogosto ne želijo sprijazniti z dejstvom, da so v fazi pretreniranosti.

Kaj povzroča pretreniranost?

Za izboljšanje fizične pripravljenosti poleg treninga potrebujemo tudi počitek. Počitek je čas, ki sledi napornemu treningu in mora trajati vsaj 36 ur. V tem času telo ponovno vzpostavi ravnovesje in obnovi energijske zaloge. S spuščanjem in krajšanjem počitka telesu ne zagotovimo časa za popolno regeneracijo in tvegamo celo nazadovanje pripravljenosti.

Kaj storiti v stanju pretreniranosti?

Zmanjšanje intenzivnosti treninga je prvi nujen ukrep, ko se telo znajde v stanju pretreniranosti. Uživanje vitaminov in mineralov je ključno za delovanje fizioloških procesov, pozabiti pa ne smemo niti na dovoljšno hidracijo telesa. Po napornih treningih ali športnih aktivnostih moramo zagotoviti večji vnos kalorij, ki bodo zagotavljale dovolj energije za premagovanje vseh naporov.

Masaža nog

Z masažo do hitrejše regeneracije

Masaža je zagotovo najbolj učinkovita metoda za sproščanje mišičnih napetosti in obnovitev mišično-skeletnega sistema. Z masažo povečamo prekrvavitev in utrujenim mišicam zagotovimo več kisika in hranilnih snovi, hkrati pa se zaradi večje prekrvavljenosti iz telesa hitreje izločijo metabolni produkti. Z masažo prav tako zmanjšamo verjetnost nastanka poškodb, saj z njo razbremenimo napetosti v sklepih, vezeh in mišicah.


Pomembno je, da prisluhnemo svojemu telesu in pravočano zaznamo njegove odzive na fizične napore. Dan ali dva počitka nas ne bosta polenila in oddaljila od zastavljenih ciljev. Nasprotno, dobro odmerjen počitek bo naše telo obvaroval pred poškodbami in izčrpanostjo, masaža pa bo naše telo pripravila na nove izzive. Izberimo zdravo pot do cilja!
***
Na masažo pri Jani se lahko naročite tukaj.