Vaje za krepitev trupa


Sédite drugače in poživite telo.

Špel Semrl, maserka

Piše: Špela

Številni ljudje imajo težave s hrbtom. Med njimi tudi taki, ki se pogosto ukvarjajo s športom. Do težav pogosto prihaja zaradi slabe pripravljenosti ali dolgotrajnega sedenja. Za take je kot nalašč vaja za hrbet, ki jo lahko izvajate tudi doma ali na delovnem mestu.

DESKA

Stopite približno pol metra stran od stene. Stopala naj bodo vzporedna in v širini kolkov. Hrbtenico čimbolj podaljšajte in zavedajte se njene postavitve, ki jo ohranjate tudi potem, ko spremenite položaj - se nagnete k steni. Predstavljajte si, da se zadnji del medenice razširja, sprednje kosti medenice pa približujejo: tako aktivirate globoko ležeče mišice v trebuhu. Z dlanema se opirajte v steno, komolca krčite diagonalno nazaj, pazite na usmerjenost ramen k medenici. Zadržite nekaj dolgih dihov, do prijetne utrujenosti.

Vaja za hrbtne mišice

POLSTOL

Pri prehodu v polovični počep je pomembno ohraniti dolžino hrbtenice, ki je v loku v blagem zaklonu. Svoj namišljen repek usmerjajte k tlom, vrh glave proti stropu.

Krepite mišic, polstol

Pomikajte rameni stran od ušes, kolena pa krčite naravnost naprej. Občutite hrbtne mišice (trebušne naj še vedno podpirajo hrbtenico) in pomik lopatic k hrbtenici.
Vaja za hrbet, demonstracija
Dolg in neprekinjen dih naj vas še dodatno poživi. Raje ponovite večkrat, kakor da zaradi utrujenosti napačno zadržujete položaj