Hrbet: Anatomija hrbtenice


Zdrava hrbtenica je steber zdravja.

Eva Lenart, maserka

Piše: Eva Lenart

Ljubezen do športa in gibanja gojim že od malih nog, in ker je sposobnost gibanja močno pogojena z našim zdravjem, sem se v prvem delu trilogije o zdravju hrbta odločila predstaviti zgradbo hrbtenice in njene ključne funkcije. V nadaljevanju sledita še prispevka o vplivu masaže na hrbtenico in vajah za krepitev hrbtenice. Začenjam pa torej z anatomijo hrbta in opozorili na najpogostejše vzroke za bolečine v hrbtenici.

Hrbet in hrbtenica sta sestavna dela skeleta trupa, ki vizualno zavzema največji del površine telesa. Hrbtenica predstavlja nosilni steber telesa: nanjo so pripeta rebra, ki se spredaj stikajo s prsnico, spodnji del hrbtenice pa je v stiku s kolčnicama, po katerih se prenaša teža na spodnja uda. Ligamenti, ki pripenjajo mišične strukture na hrbtenico omogočajo premikanje zgornjih in spodnjih udov ter glave in imajo pomembno vlogo pri ohranjanju ravnotežja. Primarno hrbtenica opravlja tri funkcije: nosi glavo, daje oporo trupu in ščiti strukture v hrbteničnem kanalu – hrbtenjačo z ovojnicami in hrbtenjačne živce.

33 vretenc

Hrbtenica je zgrajena iz 33 vretenc, zgornjih 24 je medsebojno premičnih. Spredaj jih povezujejo medvretenčne ploščice, zadaj pa sklepi, ki omogočajo gibanje med sosednjima vretencema. Vretenca v spodnjem delu hrbta so med seboj zraščena in se oblikujejo v križnico in trtico. Hrbtenico tako sestavlja 7 vratnih, 12 prsnih, 5 ledvenih, 5 križničnih in 4 trtična vretenca. Teža, ki jo nosi hrbtenica, narašča od glave navzdol, zato se vretenca večajo vzdolž hrbtenice do petega ledvenega vretenca, nato pa se do konca trtice manjšajo, saj se teža postopoma prenaša po križnici in kolčnicah na spodnja uda.

Medvretenčne ploščice

Hrbtenica odraslega človeka v povprečju meri med 72-75 cm, kar četrtino dolžine pa prispevajo medvretenčne ploščice, ki se nahajajo med dvema telesoma vretenca. Funkcija medvretenčnih ploščic je omogočanje prožnosti hrbtenice. Ob obremenitvi se stisnejo in s tem omilijo občutek pritiska na telo vretenca. S starostjo se prožnost medvretenčnih ploščic zmanjšuje, te se tudi tanjšajo. To se odraža v slabi gibljivosti in zniževanju telesne višine pri starejših ljudeh, poveča pa se tudi pritisk na živce, ki v tem delu izstopajo.

Masaža hrbta

Discus herniae

Medvretenčne ploščice so sestavljene iz zunanjega čvrstega obroča (anulus fibrosus), ki obkrožajo želatinozno jedro (nucleus pulposus). Ob vsakem premikanju pride do premika želatinoznega jedra. Pri premikanju naprej se pomakne nazaj, pri upogibanju nazaj se pomakne naprej, pri nagibanju vstran pa v nasprotno stran. Kadar so obremenitve prevelike, se lahko vezivni obroček strga ter iztisne želatinozno jedro iz medvretenčne ploščice. To imenujemo zdrs medvretenčne ploščice (discus herniae), ki se najpogosteje pojavi v ledvenem delu in povzroča bolečine. Gre za enega najpogostejših vzrokov za bolečine v hrbtu, za katerim trpijo tako mlajši kot starejši. 

Pogosti vzroki za bolečine

Bolečine v hrbtu se pojavljajo tudi zaradi drugih vzrokov in le malo je število ljudi, ki se z vsaj enim problemom še ni soočilo. Pogosti razlogi za bolečine v hrbtu so:

  1. nepravilna telesna drža v stoječem položaju;

  2. nepravilna telesna drža v sedečem položaju;

  3. razni ležeči položaji;
 nepravilno sklanjanje, dviganje in nošenje bremen;

  4. športne obremenitve;

  5. drugi vzroki za bolečine v hrbtu npr. prekomerna telesna teža, stres. 

Vse nepravilnosti in problemi se odražajo v bolečih ali »zategnjenih« mišicah, ki posledično zmanjšujejo stabilnosti in gibljivost hrbtenice. Mišice zatilja in vratu so odgovorne za gibljivost in stabilnost vratne hrbtenice; mišice ramen, prsnega koša, reber ter trebušne in hrbtne mišice so odgovorne za gibljivost in stabilnost prsne hrbtenice; hrbtne, trebušne in kolčne mišice ter mišice medeničnega dna pa so odgovorne za gibljivost in stabilnost ledvene hrbtenice. 

Kakšen je učinek masaže na hrbtenico in hrbtne mišice, bom zapisala v prihodnjem prispevku o masaži hrbta. V njem bom tudi pojasnila, zakaj masaža ni vedno zadostni ukrep pri odpravljanju bolečin v hrbtu. Do takrat pa se lahko naročite na mojo mandljevo masažo in me spoznate v salonu telo.si.