Hrbet: Sproščanje mišic z masažo


Zakaj na masažo hrbta?

Masaža hrbta

Piše: Eva Lenart

Pretekli vikend sem v svojem prvem zapisu predstavila zgradbo in ključne funkcije hrbtenice. V drugem delu trilogije o zdravju hrbta pa želim spregovoriti o učinkih masaže in opozoriti, zakaj masaža sama ni zagotovilo za trajno zdravje hrbta in kaj lahko za boljše zdravje ter počutje naredimo sami.

Iskanje stanja uravnoteženosti

Bolečine v hrbtu in občutljivost določenih delov hrbta poleg obolelega mesta kažejo tudi na druge nepravilnosti v telesu. Po tradicionalni kitajski medicini vzdolž hrbta poteka meridian sečnega mehurja, na katerem se nahajajo točke in vsaka od njih predstavlja določen organ človeškega telesa. Imenujemo jih »back shu« točke ali »alarmne točke«, saj z njihovo stimulacijo pripomoremo k uravnoteženju energije in stanja v telesu. 

Učinki masaže

S tehnikami klasične in tuina masaže sproščamo kronično zakrčene mišice ob hrbtenici ter hkrati povečamo prekrvavitev in pospešimo izločanje odpadnih presnovnih produktov. S tem ko zmanjšamo napetost v mišici, se namreč zmanjša pritisk na vse strukture v okolici, s čimer blažimo tudi druge morebitne simptome. Z masažo lahko sproščamo zatrdelost in okorelost vratnega in ledvenega predela ter blažimo glavobole, katerih vzroki včasih izvirajo iz različnih predelov hrbtenice. Lajšamo lahko bolečine ob lažjih deformacijah hrbtenice in po poškodbah ter mnogih drugih kroničnih ali akutnih stanjih. Z masažo prav tako pospešimo izločanje presežnih količin adrenalina, ki se zaradi hitrega tempa življenja in stresa kopiči v našem organizmu, s čimer telo sprostimo.

Slika masaže hrbta

Vsaka masaža je zgodba zase

Zavedati pa se moramo, da z eno samo masažo težav gotovo ne bomo popolnoma odpravili. Celosten pristop zahteva razumevanje vzrokov za bolečine in presega lajšanje simptomov. Zavedati se moramo, da je vsaka stranka edinstvena in drugačna, zato je potrebno ubirati različne pristope k iskanju rešitev – to kar je pomagalo enemu, ne bo nujno tudi drugemu.


Po masaži se lahko pojavijo različne reakcije, ki pa v nekaj dneh izzvenijo; zato ni nič narobe, če se dan po tretmaju počutite še bolj utrujeni, zmedeni in razboleli. Ker je hrbet skupek mnogih mišič in se med masažo vsaki dodobra posvetimo, je lahko vsaka od njih razlog za t. i. musklfiber. Z redno masažo bo izginil, vaš hrbet bo brez napetosti, vi pa boste uživali v sproščenosti.

Celostni pristop 

Kot rečeno, trajno izboljšanje zdravja hrbta zahteva mnogo več kot le občasni obisk pri maserju, saj masaža ne zagotavlja trajnih blagodejnih učinkov, zato je potrebno izbrati celostni pristop. Mnogi vzroki za bolečine in težave s hrbtom namreč izvirajo iz posameznikovega življenjskega sloga. Zadostno spanje, zdrava prehrana, odvajanje od nezdravih razvad ter redno gibanje oziroma športna aktivnost pomembno pripomorejo k boljšemu zdravju in počutju.

Zato bom serijo o zdravju hrbta prihodnji teden zaključila s predstavitvijo vaj za krepitev hrbtenice. Vabljeni k branju! Do takrat pa se lahko naročite na mandljevo masažo ali pa se oglasite v salonu telo.si na toplem čaju. Se vidimo!